Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

IAEA vadītājs sola apmeklēt Kurskas atomelektrostaciju

Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Rafaels Grosi
Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Rafaels Grosi Foto: AFP/SCANPIX

Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Rafaels Grosi nākamnedēļ plāno apmeklēt Kurskas atomelektrostaciju, ceturtdien paziņojis aģentūras preses pārstāvis.

Plašāku informāciju par plānoto vizīti IAEA pārstāvis nesniedza.

IAEA 9.augustā aicināja Krieviju un Ukrainu ievērot "maksimālu savaldību", lai "izvairītos no kodolnegadījuma ar iespējamām nopietnām radioloģiskām sekām".

Kā ziņots, Ukrainas armija uzbrukumu Kurskas apgabalā sāka 6.augustā, pārraujot krievu robežapsardzību Sudžas rajonā, bet pēc tam sākot strauju virzību arī blakus esošajās teritorijās. Tādējādi, karadarbībai pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma ilgstot jau trešo gadu, Ukraina beidzot pārnesusi karu uz pašas agresorvalsts teritoriju.

Grosi sacīja, ka viņš "personīgi sazinās ar abu valstu attiecīgajām iestādēm" un "turpinās informēt starptautisko sabiedrību".

Saskaņā ar IAEA datiem Kurskas atomelektrostacijai ir seši bloki - divi ir slēgti, divi ir pilnībā darbspējīgi un vēl divi tiek būvēti.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī IAEA regulāri brīdina par draudiem atomelektrostacijām. Sestdien aģentūra brīdināja, ka drošības situācija Zaporižjas atomelektrostacijā (AES) pasliktinās.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu