Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Lietuvas prezidents apstiprina Kubiļus kandidatūru eirokomisāra amatam

Andrjus Kubiļus
Andrjus Kubiļus Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda ceturtdien parakstīja dekrētu, ar kuru apstiprināja bijušā premjerministra Andrjus Kubiļus kandidatūru eirokomisāra amatam, paziņoja prezidenta birojs. Kubiļus kandidatūrai vēl jāgūst Seima atbalsts.

Jau ziņots, ka valdība trešdien izvirzīja Kubiļus kandidatūru un lūdza Nausēdam to apstiprināt.

Kubiļus tika izvirzīts pēc tam, kad Nausēda noraidīja valdošās konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" līdera, ārlietu ministra Gabrieļus Landsberģa kandidatūru. Arī Kubiļus ir "tēvzemiešu" biedrs.

67 gadus vecais Kubiļus, kurš pēc izglītības ir fiziķis, bija premjerministrs 1999.-2000.gadā un no 2008. līdz 2012.gadam. Kopš 2019.gada viņš ir EP deputāts.

Kubiļus iestājas par ciešākām saitēm starp ES un Austrumu partnerības valstīm, lielāku atbalstu Ukrainai un stingrāku nostāju pret Kremli.

Pašreizējā Eiropas Komisijas (EK) sastāvā komisārs no Lietuvas bija Virginijus Sinkevičs no opozīcijā esošās Demokrātiskās partijas "Lietuvas vārdā". Sinkevičs, kura pārziņā EK bija vides un zvejniecības lietas, jūlija vidū komisāra amatu atstāja, jo tika ievēlēts par EP deputātu un nolēma pieņemt mandātu.

Pēc vasaras brīvdienām kandidātu uzklausīšana ir paredzēta attiecīgajās EP komitejās Briselē. Pēc tam EP plenārsēdē balsos par EK apstiprināšanu pilnā sastāvā.

EK vietnē pieejamā informācija liecina, ka EK prezidente Urzula fon der Leiena ir noteikusi 30.augustu kā termiņu, līdz kuram dalībvalstīm jāizvirza komisāru amatu kandidāti. Oktobrī gaidāms EP balsojums par jauno EK sastāvu, kam paredzēts sākt strādāt 1.novembrī.

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu