Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Čerņihivas apgabalā Ukrainā atklātas ar Latvijas atbalstu rekonstruētas mācību iestādes (1)

Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Dace Melbārde. Ilustratīvs attēls
Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Dace Melbārde. Ilustratīvs attēls Foto: Zane Bitere/LETA

Čerņihivas apgabalā Ukrainā atklātas trīs ar Latvijas atbalstu 2 miljonu eiro apmērā rekonstruētas mācību iestādes, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Atklāšanas pasākumā piedalījās ĀM parlamentārā sekretāre Dace Melbārde (JV), kura uzvēra, ka Latvija tic Ukrainas uzvarai un katrs atjaunotais centimetrs ir daļa no Ukrainas uzvaras.

Ēkas no Krievijas uzbrukumiem smagi cieta kara pirmajās dienās. Latvijas valdība šo sociālās infrastruktūras objektu rekonstrukcijai piešķīra 2 miljonus eiro. Rekonstrukciju īstenoja ANO Attīstības programmā. Trešdien un ceturtdien Melbārde apmeklē Ukrainu darba vizītē.

ĀM norāda, ka Čerņihiva ir viena no senākajām Ukrainas pilsētām. Čerņihivas apgabals robežojas gan ar Krieviju, gan Baltkrieviju, un Krievijas armija pēc okupācijas to pameta 2022.gada 4.aprīlī. Pilsēta bija aplenkumā un pastāvīgi pakļauta raķešu un artilērijas uzbrukumiem.

Ar Latvijas atbalstu Talalaivkas ciema padomes Talalaivkas licejā ir atjaunota un siltināta fasāde, kā arī veikts kapitālais remonts ēkas ēdnīcā. Skolas ēkai bojājumi radās no dažādu sprādzienu viļņiem un šķembām. Licejam ir divas ēkas. Tā ir vienīgā 11 klašu skola pagastā, kurā ir seši ciemi. Licejā mācās arī Ņižinas pilsētas bērni.

Savukārt Kijinkas bērnudārzam "Maljatko" ir atjaunota un siltināta fasāde, ielikti logi un nomainīts jumts, kā arī izremontētas ēkas iekštelpas. Šis ir vienīgais bērnudārzs pagastā ar sešiem ciemiem. Krievijas lādiņš nokrita pāris metrus no ēkas bērnudārza spēļu laukumā.

Novija Bilousa ciema padomes Starija Bilousa licejā ir nomainīts jumts un uzlabotas ūdens sistēmas. Skolas teritorijā trāpīja lādiņš, atsevišķas šķembas sabojāja arī galvenās ēkas sienu.

Sadarbībā ar ANO Attīstības programmas pārstāvjiem papildu trīs atjaunotajām mācību iestādēm līdz šī gada beigām paredzēts pilnībā atjaunot vēl divus objektus - Čerņihivas Reģionālās bērnu slimnīcas ēdināšanas bloku un Čerņihivas pilsētas 19. pirmsskolas izglītības iestādi.

Visus piecus atjaunojamos objektus izvēlējās Čerņihivas reģiona administrācija, izvērtējot reģiona kritiskās vajadzības. Atjaunošanas darbus veic atbilstoši Eiropas Savienības (ES) standartiem, kas ir svarīgi Ukrainas integrācijas ES procesā.

Parlamentārās sekretāres darba vizītes mērķis bija klātienē ar valdības un citiem pārstāvjiem pārrunāt Ukrainas turpmākās vajadzības un prioritātes. Melbārde norādīja, ka vizītes laikā kopā ar Kijivas pilsētas mēra vietnieku Vjačeslavu Nepopu viņa apmeklēja dzīvojamās mājas, kas ar droniem un raķetēm sabombardētas 8.jūlijā Krievijas veikto uzbrukumu rezultātā.

"Skati un vietējo iedzīvotāju stāsti ir baisi, un tā ir tikai neliela daļa no visa, kas iznīcināts kopš kara sākuma. Katrs atjaunotais objekts ir liels atbalsts vietējiem iedzīvotājiem un ieguldījums Ukrainas ekonomikā un izaugsmē. Prioritāri nepieciešams rekonstruēt sociālās infrastruktūras objektus, lai vietējiem iedzīvotājiem var nodrošināt pamata vajadzības - mācības un medicīnisko aprūpi," norādīja ĀM parlamentārā sekretāre.

Melbārde uzsvēra, ka "Ukrainas atjaunošana arī ir cīņa pret Krievijas agresijas karu, tādēļ Latvija palīdz stiprināt arī pašu ukraiņu spējas atjaunot savu valsti, tostarp sniedzot atbalstu reģionālajai plānošanai un rekonstrukcijas procesu vadībai".

Par Čerņihivu kā Latvijas prioritāro rekonstrukcijas apgabalu Latvijas valdība vienojās jau 2022.gada septembrī. ĀM klāsta, ka cieša sadarbība - ekonomiskie sakari, pilsētu sadraudzība, divpusējās vizītes - bija izveidojusies jau pirms kara. Līdztekus rekonstrukcijai Latvija atbalsta arī apgabala administrāciju spēju stiprināšanā un eirointegrācijā, kur svarīga loma būs tieši pašvaldībām. Rekonstrukcijas prioritātes Čerņihivas apgabalā ir sociālā infrastruktūra un mājokļi, rehabilitācija un psiholoģiskais atbalsts, kā arī integrācija ES.

Parlamentārā sekretāre apmeklēja arī sieviešu atbalsta centru Čerņihivā, kura izveidi atbalstījusi Latvija. Sadarbībā ar "Centrs "Marta"" Latvija jau otru gadu rūpējas par Čerņihivas apgabala sieviešu un bērnu rehabilitāciju, sniedz psihoemocionālo atbalstu. No ĀM finansējuma otro gadu tam piešķirti 400 000 eiro.

Darba vizītes laikā Melbārde tikās ar Ukrainas Ārlietu ministrijas un Infrastruktūras ministrijas pārstāvjiem, ar Ukrainas prezidenta administrāciju, kur runāja par rekonstrukciju un attīstību. Ar Ukrainas vicepremjeres biroja pārstāvjiem parlamentārā sekretāre apsprieda ES integrācijas atbalsta programmas un plānus, kā arī tikās ar Černihivas apgabala gubernatoru.

ĀM un ANO Attīstības programmas sadarbības līgums par sociālās infrastruktūras projektu atjaunošanu Čerņihivas apgabalā noslēgts pagājušā gada 7.septembrī. Tas ir daļa no Latvijas kopējā atbalsta Čerņihivas apgabala atjaunošanai, kam valsts budžetā 2023.gadā atvēlēja 5,1 miljonus eiro.

ĀM skaidro, ka pirmo Latvijas projektu Čerņihivas apgabala rekonstrukcijai īstenoja 2022.gada rudenī sadarbībā ar "Uzņēmēji mieram". Projekta īstenošanas laikā tika ielikti logi un durvis sociālajam uzņēmumam un piegādāti būvmateriāli septiņu mājokļu atjaunošanai Jahidnes ciemā.

Pērn Latvija uzsāka strukturētu atbalstu Ukrainas rekonstrukcijai, kam valdība piešķīra 5,1 miljonus eiro - ĀM 3,1 miljonus eiro un Ekonomikas ministrijai 2 miljonus eiro. "Uzņēmēji mieram" sadarbībā ar Ukrainas Rekonstrukcijas aģentūru turpināja atjaunot Jahidnes ciemu. Biedrība "Centrs "Marta"", sadarbībā ar partneriem Ukrainā, īstenoja projektus sieviešu rehabilitācijas centru izveidei Čerņihivas pilsētā un apgabalā.

Savukārt Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija atbalstīja Čerņihivas  apgabala rekonstrukcijas plānošanu un uzraudzību. Eiropas Komisijā tika deleģēts Latvijas eksperts Ukrainas rekonstrukcijas jautājumiem. Ekonomikas ministrija Čerņihivas  apgabalam piegādāja moduļu mājas, mēbeles un bērnu laukumu aprīkojumu pirmsskolas izglītības iestādēm, kā arī ģeneratorus izglītības iestāžu darbības nepārtrauktības nodrošināšanai.

Šogad no ĀM piešķirti 3 miljoni eiro. Par šo finansējumu Latvija atjauno piecas veselības un izglītības iestādes Čerņihivas apgabalā, kā arī noslēdz Jahidnes ciema māju būvniecību un labiekārtošanu sadarbībā ar "Uzņēmēji mieram" un "Tavi draugi".

Savukārt "Centrs "Marta"" nodrošina 2023.gadā rekonstruēto sieviešu atbalsta centra darbību Čerņihivā un veic to teritorijas labiekārtošanu. Turpinās darbs Čerņihivas apgabala rekonstrukcijas plānošanā, apgabala ekspertu profesionālo spēju paaugstināšanā, īpaši jautājumos, kas saistās ar iestāšanos ES. Pirmo reizi projektu ieviešana notiek sadarbībā ar jauno Latvijas attīstības sadarbības aģentūru - CFLA. Tā nodrošinās arī neatkarīgu būvdarbu izpildes novērtējumu šajos rekonstrukcijas objektos, pauž ĀM.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu