Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Parīzē lidostā aizturēts “Telegram” dibinātājs Pāvels Durovs (17)

Pāvels Durovs
Pāvels Durovs Foto: AP/Scanpix

Sestdienas, 24.augusta vakarā ap plkst.20.00 Le Buržē lidostā Parīzē pēc izkāpšanas no savas privātās lidmašīnas aizturēts sociālās saziņas vietnes “Telegram” dibinātājs un izpilddirektors Pāvels Durovs, ziņo Francijas televīzijas kanāls TF1.

Saskaņā ar plašsaziņas līdzekļu vēstīto Durovu pavadīja miesassargs un kāda sieviete. Aizturēšanu veica GTA žandarmērija (Gendarmerie de l'Air Transport), bet orderi izdeva OFMIN – Francijas valsts tiesu policijas direktorāts.

Televīzijas kanāls ziņo, ka Pāvels Durovs bija reģistrēts FPR (meklējamo personu kartotēkā) un tikko bija ieradies no Azerbaidžānas. Kanāls raksta, ka “Telegram” darbības dēļ viņš tiek turēts aizdomās par līdzdalību narkotiku tirdzniecībā, nodarījumos, kas saistīti ar nepilngadīgo seksuālās neaizskaramības pārkāpšanu, kā arī krāpšanā. Durovam 2021. gadā tika piešķirta Francijas pilsonība. TF1 apgalvo, ka pret Durovu jau iepriekš bija izdots aresta orderis, kas stājās spēkā, tiklīdz uzņēmējs atradās Francijas teritorijā.

“Savā platformā (“Telegram”) viņš ir pieļāvis neskaitāmus pārkāpumus un noziegumus, viņš neko nav darījis, lai mazinātu savu vainu vai sadarbotos. Nav šaubu, ka pēc apsūdzību izvirzīšanas viņš tiks aizturēts, jo viņam ir daudz iespēju izvairīties no izmeklēšanas,” telekanālam Durova aizturēšanu komentēja kāds izmeklēšanai tuvs avots.

10. jūnijā Durovs savā “Telegram” kanālā rakstīja, ka “daudzi draugi” izvēlas atvaļinājumu Francijā, kam viņš kā šīs valsts pilsonis piekrīt, taču, spriežot pēc publikācijām, viņš negrasās turp lidot.

“Dubaijā kļūst siltāks, un mani draugi dodas uz modernām vietām, piemēram, Francijas dienvidiem. Kā Francijas pilsonis es piekrītu, ka Francija ir labākā vieta brīvdienām. Tomēr es kā “Telegram” izpilddirektors atvaļinājumā nedodos. Tā vietā es turpinu strādāt, tiekoties ar mūsu lietotājiem no neparastām vietām. Šovasar nolēmu apmeklēt Vidusāziju, lai redzētu, kā tur dzīvo cilvēki, izpētītu, kā cilvēki izmanto “Telegram” un kādas ir viņu digitālās vajadzības,” rakstīja Durovs.

Francijas televīzijas tīkls BFMTV raksta, ka kopš kratīšanas ordera izdošanas Durovs nav apmeklējis Franciju un Eiropu. Viņš biežāk bijis Apvienotajos Arābu Emirātos, bijušajā Padomju Savienībā un Dienvidamerikā, norāda medijs.

Ziņu aģentūra Reuters svētdien vēsta, ka apsūdzības Durovam varot tikt izvirzītas jau šodien, 25.augustā.

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu