Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Pēc kārtējā islāma radikāļa uzbrukuma Vācijā CDU pieprasa mainīt valdības imigrācijas politiku (1)

Papildināts
Vācijas kanclers Olafs Šolcs.
Vācijas kanclers Olafs Šolcs. Foto: EPA/Scanpix

Pēc kārtējā islāma radikāļa uzbrukuma, kura rezultātā Zolingenē Vācijas rietumos tika noslepkavoti trīs cilvēki, opozīcijā esošie kristīgie demokrāti (CDU) pieprasījuši Olafa Šolca vadītajai valdībai īstenot stingrus pasākumus nelegālās imigrācijas ierobežošanai.

Kā ziņots, piektdienas vakarā Zolingenes centrā, Ziemeļreinas-Vestfālenes federālajā zemē, kāds vīrietis nodūra trīs un ievainoja astoņus cilvēkus. Slepkava izrādījās kāds 26 gadus vecs sīrietis, bet atbildību par uzbrukumu uzņēmās teroristiskais grupējums "Islāma valsts".

CDU un tās Bavārijas māsaspartijas Kristīgi sociālās savienības (CSU) Bundestāga frakcijas vadītājs Kristiāns Mercs svētdien paziņojis, ka līdzšinējā Vācijas imigrācijas politika ir jāmaina, un aicinājis Šolcu sadarboties ar opozīciju šajā jautājumā.

Kritizējot valdības bezdarbību pēc vairākiem šāda rakstura noziegumiem, Mercs izklāstīja savus priekšlikumus stingrākas imigrācijas politika īstenošanai.

Cita starpā viņš aicināja atgriezties pie pastāvīgas robežkontroles.

CDU/CSU frakcijas līderis arī uzskata, ka Vācijai jāatgriežas pie tā dēvētajiem Dublinas noteikumiem, kas liegtu nelegālajiem imigrantiem pieprasīt patvērumu Vācijā, ja tie ieradušies no kādas citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts teritorijas.

Mercs aicinājis atcelt arī nesenos pilsonības likuma grozījumus, ar kuriem saīsināts laiks Vācijas pilsonības iegūšanai.

Viņš pauda viedokli, ka islāmistu uzbrukumos vainojama Šolca liberālā imigrācijas politika, jo vairumu uzbrukumu motivē radikālais islāms un tajos ir iesaistīti bēgļi.

Tikmēr vicekanclers Roberts Hābeks, kurš pārstāv valdošajā koalīcijā ietilpstošos zaļos, svētdien medijiem paudis šaubas, vai stingrāki likumi būtu novērsuši piektdienas "šausmīgo noziegumu".

Tajā pašā laikā iekšlietu ministre Nensija Fēzere, kura, tāpat kā Šolcs, pārstāv sociāldemokrātus (SPD), intervijā mediju grupas "Funke" kopredakcijai pavēstījusi, ka valdība pašlaik apspriež, "kādi instrumenti cīņai ar terorismu un vardarbību padarāmi efektīvāki un kādas pilnvaras šajos laikos nepieciešamas drošības iestādēm".

Viņa piebildusi, ka valsts uz šādiem noziegumiem reaģēs ar visu nepieciešamo sparu un konsekventi apkaros islāmistu draudus.

Tostarp SPD ģenerālsekretārs Kevins Kīnerts opozīcijas aicinājumus noraidījis.

Daudzi Merca priekšlikumi ir pretrunā ar valsts konstitūciju, kurā cita starpā nostiprinātas indivīda tiesības uz patvērumu, raidsabiedrības ARD rīta programmā klāstīja Kīnerts.

"Atbilde nevar būt tāda, ka mēs tagad aizveram durvis cilvēkiem, kas paši bēg no islāmistiem, jo tie viņus vajā dzīvesveida dēļ," skaidroja Kīnerts.

Drīzāk būtu jānoskaidro, kāpēc aizdomās turamais, kuru pagājušajā gadā vajadzēja deportēt uz Bulgāriju, tur netika nogādāts, norādīja SPD politiķis.

Bulgārija bijusi gatava uzņemt šo cilvēku, viņš piebilda.

Savukārt Ziemeļreinas-Vestfālenes iekšlietu ministrs Herberts Reils arī iestājies par stingrākām pārbaudēm uz Vācijas robežām un par bēgļu noraidīšanu.

"Es uzskatu, ka cita ceļa nav," CDU ministrs sacīja sabiedriskajam radio "Deutschlandfunk".

Vissvarīgākais solis būtu imigrācijas ierobežošana, norādīja Reils.

Deportācijas uz Afganistānu un Sīriju ir pareizas, viņš piebilda.

Izsakoties par bēgļu politiku, Reils sacīja, ka ir vērojams politisks pilsoņu uzticības zudums.

Tas ir arī tāpēc, ka problēmas pārāk ilgi tikušas ignorētas, viņš piebilda.

Ministrs arī aicināja īstenot starppartiju iniciatīvu un sasaukt apaļo galdu.

"Bijušais prezidents [Joahims] Gauks pirms vairākiem mēnešiem teica: "Mēs nevaram uzņemt visus, un mēs pārlieku noslogojam sevi un mūsu sabiedrību"," atgādināja Reils.

Tagad vairs nav šaubu, ka imigrācija ir jāierobežo, uzsvēra Ziemeļreinas-Vestfālenes iekšlietu ministrs.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu