Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Stradiņa slimnīcas topošajā jaunajā korpusā sākti neatliekamie būvdarbi

Foto: Zane Bitere/LETA

Pilnsabiedrība "P un S būvniecība" par 7,1 miljonu eiro veiks neatliekamos būvdarbus Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) topošajā jaunajā korpusā, informēja PSKUS.

Slimnīca A2 ēkas būvniecības nepārtrauktības nodrošināšanai bija izsludinājusi iepirkumu. Pilnsabiedrībai būs jānovērš arī iepriekšējā būvnieka SIA "Velve" radītie defekti, sacīja slimnīcā.

Būvdarbus plānots veikt no 2024.gada augusta līdz 2025.gada februārim. Vienlaikus atklātā konkursā plānots atrast jauno būvnieku, kas līdz 2026.gada beigām kvalitatīvi pabeigtu visas ēkas būvniecību.

PSKUS valdes priekšsēdētājs Lauris Vidzis norāda, ka neatliekamo būvdarbu izpilde sekmēs būvobjekta saglabāšanu, pasargājot to no negatīvās vides ietekmes, kā arī mazinās iespējamos zaudējumus un ļaus neaizkavēt termiņus, lai jaunais slimnīcas korpuss uzņemtu pacientus saskaņā ar vislabāko iespējamo laika grafiku bez liekas kavēšanās.

Šie darbi paredz arī tādas būvdarbu pozīcijas, uz kuru veikšanas nepieciešamību tostarp norādījušas vairākas ekspertīzes un Būvniecības valsts kontroles birojs un kas saistītas ar "Velve" radīto defektu novēršanu, skaidroja PSKUS. Starp "P un S būvniecība" veicamajiem darbiem ir ārējo norobežojošo konstrukciju izbūve, tajā skaitā jumts, parapeti, logu un ailu izbūve un fasādes darbu pabeigšana. Tāpat arī iekšējo lietusūdens novadīšanas sistēmu izbūve, pagaidu apkures un ventilācijas sistēmas ierīkošana ēkas mikroklimata nodrošināšanai, dežūrapgaismojuma, drošības nožogojuma un pagaidu apsardzes sistēmas izbūve, kā arī pagraba elementu demontāža, nepieciešamo inženiertīklu izbūve, evakuācijas laipu izbūve un citi.

Paredzamā darbu līgumcena ir 7 169 494 eiro, bet tā tiks precizēta darbu izpildes laikā, nosakot defektu apjomus un pielietojot tādas būvniecības metodes, kas minimizētu izmaksas, uzsvēra PSKUS.

Zaudējumus, tostarp attiecībā uz defektu novēršanu, plānots piedzīt no iepriekšējā būvnieka.

Jau vēstīts, ka šī gada 21.februārī pēc trīs stundu garām sarunām PSKUS pārņēma no "Velves" nepabeigto korpusu.

Līgums starp PSKUS un "Velvi" tika noslēgts 2020.gada 27.augustā, un tajā paredzētais darbu izpildes termiņš bija 30 mēneši - jauno slimnīcas korpusu būvniekam vajadzēja pabeigt 2023.gada pavasarī.

Līguma laikā pēc "Velves" ierosinājuma tā nosacījumi tika mainīti kopumā piecas reizes, bet darbu izpildes termiņi pagarināti trīs reizes, par 16 miljoniem eiro palielinot arī līgumcenu. Rezultātā šo gadu laikā izbūvēti vien nepilni 60% paredzētā būvapjoma, no kuriem daļa nav nodoti pasūtītājam, kopumā neapgūstot 26 miljonus Eiropas Savienības finansējuma.

Svarīgākais
Uz augšu