NOSKATIES Aiz priekškara: Durova aizturēšana jeb “armijas sakaru priekšnieka arests” (19)

Aiz priekškara: Jevgeņijs Popovs par Durova aizturēšanu
Aiz priekškara: Jevgeņijs Popovs par Durova aizturēšanu Foto: Ekrānuzņēmums no video

Par vienu no aizvadītās nedēļas skaļākajiem notikumiem kļuva ziņa, ka 25.augustā Parīzes Le Buržē lidostā ir aizturēts ziņojumapmaiņas platformas "Telegram" dibinātājs un vadītājs Pāvels Durovs

Durovam Francijā varētu tikt izvirzītas apsūdzības par to, ka ka viņš kā "Telegram" izveidotājs un vadītājs neko nav darījis, lai novērstu platformas izmantošanu tādu noziegumu pastrādāšanai kā terorisms, narkotiku tirdzniecība, krāpšana, naudas atmazgāšana, zagtu preču pārdošana un bērnu seksuālā izmantošana. "Telegram" ir 900 miljonu lietotāju un platforma tiek plaši izmantota Krievijā, tostarp tā ir ārkārtīgi populāra Krievijas militāristiem.

Durovs kā upuris

Atšķirībā no Rietumu medijiem un Krievijas militāro blogeru vietnēm oficiālie Kremļa propagandas mediji pievērsa pārsteidzoši maz uzmanības Durova aizturēšanai.

Svētdienas vakara lielajā nedēļas ziņu apskatā raidījuma vadītājs Jevgeņijs Popovs šo ziņu pieminēja ar nelielu komentāru, ka “patiesos aizturēšanas iemeslus diez vai var izskaidrot ar Durova mītiskajām saiknēm ar noziedzību. Eiropa palaida garām tehnoloģisko revolūciju un tagad medī tos, kas atrodas progresa virsotnē”. Tāpat Popovs apgalvoja, ka Francijas varas iestādēm ir savi iemesli skaļajam Durova arestam. Proti, olimpiāde ir beigusies, līdz ar to Francijas prezidentam Emanuelam Makronam esot izsīkušas pozitīvās ziņas iekšpolitikā un nepieciešami jauni informācijas sprādzieni.

Jevgeņijs Popovs par Durova aizturēšanu:

Savukārt odiozais propagandists Vladimirs Solovjovs paziņoja, ka ar šo arestu Rietumi demonstrējot savas “patiesās vērtībās”, kas esot cenzūra un mediju runas brīvības ierobežošana. Šādi izteikumi ir mazākais smieklīgi, jo tikai pirms dažiem gadiem Krievijas varas iestādes pieprasīja Durovam šifrēšanas atslēgas un mēģināja piespiest viņu sadarboties ar Federālo drošības dienestu. Pēc Durova atteikuma sadarboties “Telegram” Krievijā tika bloķēts vairākus gadus.

Skandalozais propagandists Vladimirs Solovjovs par Durova aizturēšanu:

Pirmdienas rīta ziņās Kremļa propagandisti klāstīja, ka Durovs aizturēts, jo nav vēlējies sadarboties ar Francijas specdienestiem. Un tikai tādēļ, ka nav sadarbojies, esot uzradušās apsūdzībās visādos noziegumos.

Kremļa televīzija visā pilnībā citēja odiozā prokrieviskā bulgāru žurnālista Petra Volgina rakstīto: “Pāvela Durova arests ir sods viņam un brīdinājums visiem cilvēkiem pasaulē neatkarīgi no tā, vai viņi ir miljardieri vai algoti strādnieki.

Brīdinājums ir skaidrs – ikviens, kurš uzdrošinās jebkādā veidā iebilst pret globālo saimnieku prasībām, tiks sodīts. Pāvels Durovs tika arestēts nevis tāpēc, ka viņš “pārkāpa likumu”, bet gan tāpēc, ka atteicās sadarboties ar sava laika varenajiem, sniegt viņiem visu informāciju, ko viņi no viņa vēlējās. Un vēstījums mums visiem ir diezgan nepārprotams. Pēc tam, kad tiek arestēts pasaulslavens miljardieris, iedomājieties, ko viņi varētu darīt ar katru no mums, kam nav ne tādas naudas, ne tādu sakaru, ne tādas slavas. Vairs nav pārspīlēts apgalvojums, ka transatlantiskie kungi mūs ieslodzījuši informācijas geto un “visbriesmīgākais noziegums”, ko varam izdarīt, ir vārda un informācijas brīvības pieprasīšana. Jaunais totalitārisms jau sen ir noticis fakts. Pāvels Durovs vienkārši ir viņa redzamākais upuris”.

Kremļa televīzija citē prokrieviskā bulgāru žurnālista Petra Volgina rakstīto:

Panika militārajos kanālos

Var teikt, ka Kremļa propagandas raidījumos Durova arests tika pieminēts vien garāmejot, to izmantojot kārtējām apsūdzībām pret Rietumiem par cilvēktiesību un demokrātijas pārkāpumiem. Nekādas diskusijas par šo tematu izvērstas netika.

Var izvirzīt divas galvenās versijas propagandistu atturībai. Pirmā, Kremlis ne reizi vien ir izvirzījis “Telegram” pretenzijas, kā arī ierobežojis tās darbību. Līdz ar to mesties publiskā Durova aizstāvības kampaņā būtu dīvaini, tādēļ pietiek ar pārmetumiem Rietumiem. Otra versija – Krievijas militāristi ļoti aktīvi izmanto “Telegram” savu kaujas operāciju koordinēšanai, taču publiski par to runāt nav vēlmes.

Var vēl pieminēt, ka Kremlim “Telegram” nav pārāk tuvu sirdij arī tāpēc, ka šajā cenzūrai nepakļautajā lietotnē karu aizstāvošie militārie blogeri asi kritizē Krievijas armijas augstākās pavēlniecības kļūdas, tostarp norādot uz korupciju armijā.

Jāpiemin, ka 21. augustā Krievijā notika “Telegram”, “WhatsApp”, “VKontakte”, “Steam”, “Discord” un daudzu citu ziņojumapmaiņu lietotņu liela mēroga darbības traucējumi. “Roskomnadzor” paziņoja ka tas bija DDoS uzbrukums. Taču, kā raksta Krievijas neatkarīgie mediji, eksperti uzskata, ka tas ir bijis Krievijas varas iestāžu mēģinājums bloķēt “Telegram”.

Tikmēr laikraksts “Le Monde” nācis klajā ar virsrakstu, kurš vēsta, ka pēc Durova aizturēšanas karu atbalstošajos Krievijas “Telegram” kanālos pieaug panika. Proti gan Krievijas karavīri, gan civiliedzīvotāji ir ļoti aktīvi ziņojumapmaiņas platformas lietotāji, un viņi baidās, ka tagad tā var tikt apdraudēta.

“Krievijas militārie kanāli ir ātri reaģējuši uz Pāvela Durova aizturēšanu. Ziņojumapmaiņas lietotnē strauji sāka izplatīties fotoattēls: raķetes fotogrāfija, kuras vienā pusē bija uzraksts “Par Durovu”. Paredzētais simboliskā artilērijas šāviņa saņēmējs – Rietumi. Viens pēc otra ar aizstāvību “Telegramm” dibinātājam nākuši klajā karu atbalstoši interneta kanāli, kurus rada īsti un viltoti “militārie eksperti” un “kara korespondenti”, aicinot atbrīvot Durovu un pārdodot T-kreklus ar uzrakstu “#FreeDurov”,” raksta “Le Monde”.

Laikraksts arī norāda, ka “Telegram” ir kļuvis par spēcīgu ziņu kanālu, ko izmanto Krievijas militāristi, tostarp kaujas laukā.

Pagājušajā gadā privātās algotņu armijas “Vagner” vadītājs Jevgeņijs Prigožins tieši “Telegram” izmantoja kā galveno sakaru tīklu, lai kritizētu augstāko pavēlniecību un aicinātu uz sabiedrības atbalstu.

“Krieviem, tostarp karavīriem, kuri meklē informāciju, kas pārsniedz oficiālos Kremļa televīzijas ziņojumus, “Telegram” ir kļuvusi par ikdienas dzīves sastāvdaļu. Tomēr pēdējo 24 stundu laikā Krievijas ģenerālštābam ir nosūtīti norādījumi, kas pieprasa pārtraukt lietotnes izmantošanu. Vienlaikus propagandiste Margarita Simonjana aicināja lietotājus dzēst visus savus sensitīvos ziņojumus. Ja Durova aresta rezultātā karavīriem tiks aizliegts izmantot “Telegram”, kā viņi varēs turpināt apmainīties ar ziņojumiem?,” jautā “Le Monde”.

Savukārt Krievijas opozīcijas medijs “Novaya Gazeta” ziņo, ka Valsts dome nesen pieņēma likumu, kas aizliedz karā izmantot viedtālruņus. Galvenā Krievijas armijas saziņas metode divarpus gadus bija “Telegram”. Militāristi ne tikai lasīja ziņas, bet arī apmainījās ar informāciju. Pēc Durova aizturēšanas viens no Z kanāliem rakstīja, ka tas izskatās pēc “armijas sakaru priekšnieka aresta”.

Arī “Wall Street Journal” ārzemju korespondents Jaroslavs Trofimovs sociālajā tīklā “X” raksta: “Panika Krievijas militāro analītiķu un emuāru autoru vidū: “Telegram”, šķiet, ir būtisks saziņas līdzeklis Krievijas bruņotajos spēkos.”

Boti uzdarbojas

Jāmin, ka prokremliskie boti izplata komentārus par “diktatūru” un “cenzūru” Eiropā, raksta tīmekļa medijs “Vjorstka”, atsaucoties uz projekta “Botnadzor” datu bāzi.

Boti atstājuši vairāk nekā 1000 komentāru zem ziņām par Durovu sociālajā tīklā “VKontakte”.

Galvenais naratīvs ir tāds, ka Eiropā vārda brīvība ir apspiesta, valda “diktatūra” un “cenzūra” atšķirībā no Krievijas". Boti arī raksta par “viltus vērtībām” un “dubultiem standartiem”, vienlaikus cenšoties pārliecināt Krievijas iedzīvotājus, ka viņiem nevajadzētu pamest Krieviju un doties uz Rietumiem.

“Krievijā cilvēkus vienkārši tāpat cietumā nesēdina”, “Francija tikai pierādījusi, ka tajā nav demokrātijas”, “Mums nav cenzūras pret liberastiem, netiek ieviesti ierobežojumi sociālajos tīklos”, raksta boti. Šādu pašu naratīvu izplata arī propagandas mediji, kas tiražē izdomājumu, ka Durovam draud līdz 20 gadiem cietumā.

Izdomājums, ka “Krievijā cilvēkus vienkārši tāpat cietumā nesēdina” īpaši nožēlojami izklausās pēc ziņas, ka Krievijā aizturēts cilvēks ar plakātu saistībā ar Durova aizturēšanu, uz kura bija vēstījums – Francija neej Putina Krievijas pēdās.

Zīmīgi, ka Durovu ir aicinājis atbrīvot Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts domes priekšsēdētāja vietnieks Vladislavs Davankovs, norādot, ka “arests varētu būt mēģinājums piekļūt “Telegram” rīcībā esošajai informācijai, un to nevar pieļaut”.

Laikraksts “Financial Times” norāda, ka “Telegram” jau sen ir bijusi tiesībaizsardzības iestāžu radaros visā pasaulē, jo teroristu organizācijas, narkotiku tirgotāji, ieroču tirgotāji un galēji labējie ekstrēmistu grupējumi to izmantojuši saziņai, vervēšanai un noziegumu organizēšanai. “Pētnieki jau brīdināja, ka platforma ir kļuvusi par patvērumu noziedzniekiem un hakeriem, kas atklāti piedāvā nelikumīgus pakalpojumus bez sekām,” uzsver laikraksts.

Pētnieciskās žurnālistikas centra “Bellingcat” vadošais žurnālists Hristo Grozevs raksta, ka Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvalde (GRU) tieši “Telegram” izmantoja ārštata aģentu vervēšanai, tostarp arī terora aktu veikšanai Eiropā.

Rezumējot, jāteic, ka Durova arests Kremlim ir visnotaļ izdevīgs, jo varētu pielikt punktu “Telegram” darbībai. Kā jau minēts, Kremlis to mēģinājis ne reizi vien. Tam par iemeslu bijusi izteikta pro-kara militāro blogeru kritika Krievijas armijas virspavēlniecībai un tās kļūdām. Līdztekus Durova arests ir lieliska iespēja propagandistiem “atmaskot” Rietumus, īpaši Franciju kā “nedemokrātiskas” valstis.

Tajā pašā laikā “Telegram” pazaudēšana varētu būt visnotaļ sāpīga militāristiem. Ja ir taisnība vairākos Krievijas medijos minētajam, ka ar platformas starpniecību tikušas koordinētas militāras darbības, tad laiks rādīs, kādas tam būs sekas.

Foto: MAF

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta "Aiz priekškara" saturu atbild ziņu aģentūra "LETA". #SIF_MAF2024

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu