“Telegram” dibinātāja Durova aizturēšana Francijā: kas zināms līdz šim? (3)

Sociālās saziņas vietnes "Telegram" dibinātājs un izpilddirektors Pāvels Durovs.
Sociālās saziņas vietnes "Telegram" dibinātājs un izpilddirektors Pāvels Durovs. Foto: Reuters/ScanPix

Sociālās saziņas vietnes "Telegram" dibinātāja un izpilddirektora Pāvela Durova asistente un viņa miesassargs pēc nopratināšanas ir tikuši atbrīvoti, bet pats Durovs joprojām atrodas arestā, vēsta Francijas laikraksts "Le Figaro".

Aresta termiņš šobrīd ir pagarināts līdz 28. augustam.

Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien, 26. augustā, norādīja, ka Durova aizturēšana nav politisks solis, un lēmums šajā lietā ir izmeklēšanas tiesnešu ziņā. Makrons arī piebilda, ka ir lasījis "nepatiesu informāciju" par Francijas lomu šajā lietā.

Pēc Durova aizturēšanas Kremļa propaganda sāka izplatīt komentārus par "diktatūru" un "cenzūru" Eiropā. Par to rakstīja tīmekļa medijs "Vjorstka", atsaucoties uz projekta "Botnadzor" datu bāzi.

Boti atstājuši vairāk nekā 1000 komentāru zem ziņām par Durovu sociālajā tīklā "V Kontakte". Galvenais naratīvs ir tāds, ka Eiropā vārda brīvība ir apspiesta, valda "diktatūra" un "cenzūra" "atšķirībā no Krievijas".

Boti arī raksta par "viltus vērtībām" un "dubultiem standartiem", vienlaikus cenšoties pārliecināt Krievijas iedzīvotājus, ka viņiem nevajadzētu pamest Krieviju un doties uz Rietumiem.

"Krievijā cilvēkus vienkārši tāpat cietumā nesēdina", "Francija tikai pierādījusi, ka tajā nav demokrātijas", "Mums nav cenzūras pret liberastiem, netiek ieviesti ierobežojumi sociālajiem tīkliem", raksta boti.

Šādu pašu naratīvu izplata arī propagandas mediji, kas tiražē izdomājumu, ka Durovam draud līdz 20 gadiem cietumā. Durova aizturēšana kļuvusi par dienas tēmu propagandas aģentūrai "RIA Novosti", kas par to jau publicējusi vairāk nekā 80 ziņu. Pat Īlons Masks uzķērās uz viltus ziņu, rakstot "20 gadi..." komentārā kriptobiznesa uzņēmēja Mario Naufala publikācijai, kurā citēts Kremļa propagandas rupors "Sputnik".

TVNET jau vēstīja, ka Durovs sestdien, 24. augustā, tika aizturēts Parīzes Le Buržē lidostā, kad ar privāto lidmašīnu bija ieradies no Azerbaidžānas galvaspilsētas Baku. Durovu aizturējusi gaisa transporta žandarmērija, jo viņš ir Francijā meklēto personu sarakstā.

Francijas televīzijas kanāls TF1 ziņoja, ka Durovam Francijā varētu tikt izvirzītas apsūdzības saistībā ar to, ka viņš kā "Telegram" izveidotājs un vadītājs neko nav darījis, lai novērstu, ka platforma tiek izmantota, lai pastrādātu tādus noziegumus kā terorisms, narkotiku tirdzniecība, krāpšana, naudas atmazgāšana, zagtu preču pārdošana un bērnu seksuālā izmantošana.

Francijas tiesībaizsardzības iestādes uzskata, ka Durovs ir līdzvainīgs šajos noziegumos, jo viņš atsakās moderēt platformas saturu, televīzijas kanālam BFMTV atklāja avots.

Laikraksts "Financial Times" norāda, ka "Telegram" jau sen ir bijusi tiesībaizsardzības iestāžu radaros visā pasaulē, jo teroristu organizācijas, narkotiku tirgotāji, ieroču tirgotāji un galēji labējie ekstrēmistu grupējumi to izmantojuši saziņai, vervēšanai un noziegumu organizēšanai.

Pētnieciskās žurnālistikas centra "Bellingcat" vadošais žurnālists Hristo Grozevs raksta, ka Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvalde (GRU) tieši "Telegram" izmantoja ārštata aģentu vervēšanai, tostarp arī terora aktu veikšanai Eiropā.

Durovs nedzīvo Krievijā kopš 2014. gada. 2021. gadā tika ziņots, ka viņam piešķirta Francijas pilsonība. Lielākoties viņš uzturējās Apvienotajos Arābu Emirātos, un viņam ir arī šīs valsts pilsonība. Vēl Durovam ir Sentkitsas un Nevisas pilsonība.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu