Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Ārkārtīgi niecīgs un nepietiekams: arodbiedrības kritizē piedāvāto bērnu uzturlīdzekļu apmēra pieaugumu

Foto: Shutterstock

Tieslietu ministrijas (TM) piedāvātais bērnam izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēra pieaugums ir ārkārtīgi niecīgs un nepietiekams, lai nodrošinātu primārās vajadzības, nerunājot nemaz par bērnu dzīves kvalitātes paaugstināšanu, uzskata Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS).

Kā vēstīts, nākamā gada TM plāno palielināt no Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru bērnam līdz septiņu gadu vecumam, sasniedzot 115 eiro ik mēnesi, bet bērnam no septiņu gadu vecuma - līdz 140 eiro mēnesī. Patlaban šīs summas ir attiecīgi 107,50 eiro un 129 eiro.

Arodbiedrības pārstāvji norāda, ka pilnībā piekrīt nepieciešamībai paaugstināt uzturlīdzekļu apmēru, ko izmaksā no šī fonda.

Vienlaikus, ņemot vērā, ka mājsaimniecībās lielākā daļa izdevumu ir pārtikai un mājoklim, uzturlīdzekļu pieaugumam ir jābūt atbilstošam šo patēriņa grupu inflācijai, bet jebkurā gadījumā ne mazākam kā vispārējam cenu pieaugumam.

Papildus LBAS vērš uzmanību, ka ar grozījumiem Civilprocesa likumā ir samazināts ieturējumu apmērs parādniekiem, kuri nemaksā uzturlīdzekļus. Tas nozīmē, ka gadījumā, ja parādnieks labprātīgi nemaksās uzturlīdzekļus, valstij būtu jānodrošina efektīvāka bērnu interešu aizsardzība ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda starpniecību.

Tāpēc LBAS aicina paaugstināt uzturlīdzekļu apmēru, ko izmaksā no Uzturlīdzekļu garantiju fonda par 45,3%, proti, noteikt, ka no fonda izmaksājamo uzturlīdzekļu apmērs katram bērnam līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai ir 156 eiro un septiņu gadu vecumu sasniegušajiem bērniem - 187 eiro mēnesī.

Svarīgākais
Uz augšu