Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Medijs: Ukraina grasās izmantot tālas darbības rādiusa ieroci triecieniem Krievijā (15)

Medijs: Ukraina grasās izmantot tālas darbības rādiusa ieroci triecieniem Krievijā bez Rietumu atļaujas.
Medijs: Ukraina grasās izmantot tālas darbības rādiusa ieroci triecieniem Krievijā bez Rietumu atļaujas. Foto: Ekrānuzņēmums no video mikroblogošanas vietnē X

Ukraina gatavojas dot triecienus dziļi Krievijas teritorijā ar pašu ražotiem tālas darbības rādiusa raķešdroniem "Паляниця". To izmantošanai Ukrainai nav nepieciešama Rietumu atļauja, vēsta Krievijas neatkarīgais medijs "The Moscow Times", atsaucoties uz ziņu aģentūru "Associated Press".

"Ukraina gatavo savus atbildes pasākumus. Pašu ražotus ieročus," sacīja Ukrainas aizsardzības ministrs Rustems Umerovs, komentējot Krievijas masīvo raķešu un dronu uzbrukumu Ukrainas civilajai infrastruktūrai pirmdien, 26. augustā.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis 24. augustā ziņoja par jauna tālas darbības rādiusa raķešdrona "Паляниця" veiksmīgu palaišanu. Nākamajā dienā mikroblogošanas vietnē "X" (iepriekš - "Twitter") Zelenskis publicēja video, kurā redzams, kā izskatās raķešdrons.

Pēc Krievijas atkārtota iebrukuma Ukrainā Krievija divarpus gadu laikā uz Ukrainu ir izšāvusi aptuveni 10 000 dažāda veida raķešu un izmantojusi vairāk nekā 33 000 aviācijas bumbu. Uzbrukumus mūsu pilsētām var apturēt triecieni šo ieroču nesējiem - Krievijas lidmašīnām militārajos lidlaukos, publikācijā rakstīja Zelenskis.

Ukrainas prezidenta publicētajā video redzams, ka "Паляниця" darbības rādiuss ir līdz pat 700 kilometriem. Video bija redzama arī karte ar dažādiem Krievijas lidlaukiem, kas atrodas raķešu triecienu rādiusā, tostarp Savasleikas aviobāze Ņižņijnovgorodas apgabalā. Pašlaik Ukrainas bruņotie spēki ar tālas darbības rādiusa raķešdronu "Паляниця" var uzbrukt vismaz 20 Krievijas lidlaukiem.

Ukrainas bruņoto spēku rīcībā ir arī Rietumos ražotas tālas darbības rādiusa raķetes, taču Rietumi noteikuši aizliegumu to izmantošanai triecieniem dziļi Krievijas teritorijā. Tas neļauj Ukrainas armijai iznīcināt galvenos Krievijas armijas objektus, tostarp lidlaukus.

Pēc Ukrainas ofensīvas Kurskas apgabalā prezidents Volodimirs Zelenskis deva rīkojumu lūgt Rietumu atļauju izmantot tālas darbības rādiusa ieročus triecieniem Krievijas teritorijā. Šādi pieprasījumi tika nosūtīti gan Vašingtonai, gan arī Londonai, tomēr pozitīvas atbildes netika saņemtas.

Apvienotās Karalistes laikraksts "The Guardian" 25. augustā citēja vairākas augsta ranga Ukrainas amatpersonas, kas apgalvoja, ka Ukraina vēlas saņemt atļauju izmantot tālas darbības rādiusa raķetes "Storm Shadow", lai uzbruktu Maskavai un Sanktpēterburgai, jo tas varētu piespiest Kremli vienoties par karadarbības pārtraukšanu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu