Šodienas redaktors:
Vita Daukste-Goba

Ko tavs kaķis grib tev pateikt? Kaķu "valodas" rokasgrāmata

Foto: Shutterstock

Kaķu ķermeniskā saziņa esot ļoti niansēta un sarežģīta, taču, veltot laiku tās izprašanai, tas var palīdzēt mājiniekiem stiprināt attiecības ar kaķi. Šajā rakstā kopā ar Gourmet Gold iedziļināsimies kaķu ķermeņa valodā, kas tev nudien atklās daudz pārsteidzošu faktu!

Apgūt pazīmes, kas liecina, ka kaķis ir laimīgs vai vienkārši vēlas palikt vienatnē, saimnieka un kaķa attiecībās var patiesi noderēt!

Interesants fakts! Atšķirībā no suņiem, kaķiem nav daudz "sejas" muskuļu, kas nozīmē to, ka viņu purniņi nav tik izteiksmīgi kā suņiem. Tāpēc ir svarīgi atpazīt pat vismazākās pazīmes un izmaiņas tieši viņu ķermeņa valodā, jo, lai arī tās šķiet mazas, tās izsaka ļoti daudz.

Pazīmes, ka jūsu kaķis ir laimīgs un atpūties

Nav nekā labāka kā redzēt laimīgu kaķi! Ir dažas skaidras pazīmes, ka jūsu kaķis ir laimīgs. 

Gaisā pacelta aste. Ja jūsu kaķa aste ir stāvus, dažreiz pat ar izliektu galu un kaķis iet jums pretī, tas parasti ir sveiciens un nozīmē, ka viņš priecājas jūs redzēt!

Maigas acis. Ar to domāts, ka tās nav atvērtas plaši un ar fokusētu skatienu. Tās var būt pusaizvērtas.

Lēna acu miegšana. Kaķi lēnām miedz acis, lai parādītu, ka jūtas relaksēti un ir draudzīgi pret jums. Ja cilvēks lēni mirkšķinās acis un tad lēni pagriezīs galvu, kaķis nolasīs, ka jūs viņu neapdraudat. 

Vāļāšanās uz muguras. Ja kaķis ir laimīgs un atpūties, viņš var apgāzties uz muguras un parādīt jums savu vēderu. Tā ir sveiciena un uzticības zīme, nevis, kā citi pārprot, aicinājums uz vēdera masāžu! Tad gan rokā iecirtīsies asi nagi! 

Mazs lēciens pretī. Ja kaķis uzlec uz priekšmeta, lai būtu tuvāk, viņš vēlas uzmanību. No kaķa viedokļa neatbildēt uz šo ierosmi ir ļoti nepieklājīgi. 

Mēs bieži domājam, ka mūsu kaķi ir laimīgi, kad viņi murrā. Tā būs taisnība tikai tad, ja viņu ķermeņa valoda vēsta par atslābumu. Kaķi nereti murrā arī  lielā stresā vai ciešot sāpes - tā viņi mēģina sevi nomierināt.

Foto: Shutterstock

Pazīmes, ka jūsu kaķis ir noraizējies vai stresā

Ir daudzas lietas, kas var likt kaķiem satraukties, — citi kaķi, nepazīstamas skaņas, pēkšņs troksnis utt. Lūk, kas norāda, ka jūsu mīlulis ir satraucies.

Pieplok zemei. Kaķis strauji pieplok pie zemes un mēģina kaut kur patverties. Tāpēc vienmēr ir svarīgi gādāt, lai mājās ir kāda droša vieta, kur viņi var aizskriet un paslēpties. 

Foto: Shutterstock

Atglauž ausis.  Ja kaķis ir stresā, viņa ausis būs cieši pieglaudušās pie galvas.

Ieplestas acis. Ja kaķi kaut kas uztrauc, viņa acis būs ieplestas un zīlītes būs platas.

Padoms! Nemierīgiem vai stresa pilniem kaķiem labāk ļaut noslēpties, nevis mēģināt viņus nomierināt rokās. Ir svarīgi dot viņiem vietu un laiku, pretējā gadījumā jūs varat pasliktināt savas attiecības ar kaķi.

Pazīmes, ka kaķis jūtas ļoti apdraudēts

Kaķiem ķermeņa valoda pilnībā izmainās, kad viņi jūtas ļoti apdraudēti. Pievērsiet uzmanību šīm pazīmēm.

Izliekta mugura. Ļoti nobijies kaķis mēdz uzmest kūkumu, lai izskatītos lielāks un biedējošāks!

Foto: Shutterstock

Saspringta un uzbozta aste. Ja kaķis uzmet kūkumu un ir ļoti nobijies, iespējams, ka arī viņa aste būs taisna un sabozta.

Spalvas gaisā un izplestas ūsas. Kad kaķis jūtas ļoti apdraudēts, viņa kažoka mati sacelsies stāvus un ūsas būs vērstas uz priekšu pret biedējošo objektu.

Ļoti nobijušies kaķi mēdz būt ļoti neprognozējami un pat bīstami. Netuvojieties viņiem!

Raksts tapis sadarbībā ar Gourmet Gold.

Foto: Shutterstock
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu