Frāzes “tehnoloģiju jaunuzņēmumi” un “miljonu dolāru investīcijas” parasti varētu asociēties ar ASV, Lielbritāniju vai Dienvidkoreju. Tomēr mums tepat kaimiņos atrodas valsts, kuru droši var dēvēt par vienu no pasaules tehnoloģiju centriem.

Padomju okupācijas laikā igauņus stereotipiski uzskatīja par lēniem. Padomju vadība šo tēlu kultivēja ar dažādiem nepieklājīgiem jokiem, kas joprojām ir iesakņojušies postpadomju valstīs.

Tomēr šis stereotips ir tālu no realitātes. Arī padomju laikā Igaunijai bija ievērojams intelektuālais potenciāls un lieliska darba kultūra, kas kļuva par pamatu tās turpmākajiem panākumiem. 30 gadu laikā kopš neatkarības atgūšanas valsts ir pārbūvējusi savu ekonomiku un kļuvusi par līderi digitālās pārveides jomā Eiropas Savienībā.

Valstī, kurā dzīvo vien 1,3 miljoni iedzīvotāju, ir izveidota jaunuzņēmumu ekosistēma, kas spējusi piesaistīt finansējumu 36,3 miljardu eiro apmērā. Igaunijā darbojas vairāk nekā 1400 jaunuzņēmumu, kas to padara par lielāko inovāciju centru Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīs.