Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Centrāltirgū esošajos īpašumos līdz šim ieguldīti ap 810 000 eiro

Skats uz Latvijas Zinātņu akadēmiju un Rīgas Centrāltirgus paviljoniem.
Skats uz Latvijas Zinātņu akadēmiju un Rīgas Centrāltirgus paviljoniem. Foto: Zane Bitere/LETA

SIA "Rīgas nami" Rīgas centrāltirgū esošajos īpašumos līdz šim ieguldījusi 809 542 eiro, tostarp 709 988 eiro bija nepieciešami jumta seguma maiņai un būvdarbiem sakņu paviljonā, otrdien, 27. augustā, Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas sēdē informēti deputāti.

Pašvaldības un "Rīgas namu" noslēgtais līgums par tirgus teritorijā esošo īpašumu nodošanu pārvaldīšanā un apsaimniekošanā paredz, ka "Rīgas namiem" ir pienākums 2023.-2025.gadā veikt šajos īpašumos ieguldījumus vismaz 1 902 400 eiro apmērā.

Līdz 2025.gada beigām "Rīgas nami" Centrāltirgū esošajos pašvaldības īpašumos plāno ieguldīt vēl 1 439 866 eiro. Šajā summā ieplānoti arī izdevumi - 929 576 eiro - piena paviljona jumta konstrukciju remontam, kā arī 300 000 eiro Centrāltirgus videonovērošanas sistēmas maiņai.

Komitejas deputāti arī pieņēma zināšanai, ka "Rīgas nami" veiks sakņu paviljona metāla konstrukciju pastiprināšanas darbus, kas izmaksās 612 000 eiro, atlīdzinot izmaksas no pašvaldības budžeta.

Saskaņā ar Centrāltirgus tuvāko desmit gadu telpiskās attīstības koncepciju gaļas paviljonu plānots atvēlēt kultūrai un mākslai.

Koncepcija, ko pēc SIA "Rīgas namu" pasūtījuma izstrādāja SIA "Wealth.Investments" sadarbībā ar arhitektu biroju SIA "Teeja arhitekti", iezīmē ceļa karti nākamajiem gadiem, lai nepieciešamās investīcijas tirgus attīstībā varētu veikt mērķtiecīgi. Gala lēmums par turpmāko Rīgas Centrāltirgus attīstību un veicamajiem ieguldījumiem būs jāpieņem tirgus īpašniekam - Rīgas pašvaldībai.

Rīgas Centrāltirgus Nakts tirgus labumi jūnija sākumā:

Izstrādātā koncepcija paredz desmit hektārus plašo tirgus teritoriju sadalīt funkcionālajos zonējumos, proti, pārtikas tirgus atrastos esošajos četros paviljonos, esošo gaļas paviljonu nodotu mākslas un kultūras jomai, spīķeru pirmajā stāvā atrastos tirdzniecības uzņēmumi savukārt otro stāvu atvēlētu biroja telpām.

Bijušo rūpniecības preču tirgus teritoriju līdz 2030.gadam plānots atvēlēt autostāvvietai un zemnieku nakts tirgum, bet pēc 2030.gada tur varētu ierīkot mobilitātes punktu starppilsētu mikroautobusiem.

Uz pirmo paviljonu plānots pārvietot gaļas produktus, otro jeb gastronomijas paviljonu atvēlēs ēdināšanas pakalpojumiem, trešajā paviljonā plānota piena produktu, maizes un delikatešu tirdzniecība. Zivju paviljonā plānots turpināt zivju un dārzeņu tirdzniecību.

Arī tirgus ārtelpa sadalīta vairākos laukumos, proti, centrālais, tirgus, nēģu, Benjamiņas laukums, kur patlaban izvietota "Rail Baltica" trases būvniecības tehnika. Šajos laukumos nākotnē tiks saglabātas tirdzniecības vietas, kā arī apstādījumi.

Rīgas Centrāltirgus telpiskās attīstības koncepciju plānots īstenot piecu līdz septiņu gadu laikā, un šim mērķim būtu nepieciešami 44 miljoni eiro.

Kopējie pašvaldības kapitālieguldījumi paredzēti ap 14 miljoniem eiro, galvenokārt 2.-5.paviljonu konstrukciju pastiprināšanai, jumta un ēku remontiem, lai līdz 2027.-2028.gadam novērstu Būvniecības valsts kontroles biroja konstatētos trūkumus, kā arī teritoriju labiekārtošanai.

Aptuveni 16 miljonu eiro ieguldījumi paredzēti gaļas paviljona pielāgošanai valsts nozīmes mākslas un kultūras funkcijām. Noteiktu satura programmu izveidošanai paredzēts piesaistīt citu, tostarp valsts, finansējumu.

Kopējie SIA "Rīgas nami" kapitālieguldījumi aptuveni 14 miljoni eiro paredzēti paviljonu telpu pielāgošanai un modernizēšanai, kā arī "Rīgas namu" īpašumā esošo ēku Spīķeru, Pūpolu un Lastādijas ielā fasāžu un iekštelpu renovācijai. Papildus paredzēti ieguldījumi esošo slēgtās teritorijas tirdzniecības vietu renovācijai un jaunu tirdzniecības kiosku uzstādīšanai, kā arī teritoriju labiekārtošanai.

Rīgas Centrāltirgus kopā ar Vecrīgu 1997.gadā ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Svarīgākais
Uz augšu