Kurskas AES tuvumā notiek kaujas, brīdina IAEA vadītājs (4)

Kurskas atomelektrostacija (AES) 27. augustā
Kurskas atomelektrostacija (AES) 27. augustā Foto: AFP / Scanpix

Tas ir "ārkārtīgi nopietni", ka Krievijā netālu no Kurskas atomelektrostacijas (AES) notiek kaujas, otrdien, 27. augustā,  apmeklējot šo spēkstaciju,  sacīja ANO Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Rafaels Grosi.

Kā norādīja IAEA vadītājs, vizītes gaitā viņš varējis "apskatīt svarīgākās daļas" kodolspēkstacijā, kas atrodas mazāk nekā 50 kilometru attālumā no Krievijas un Ukrainas karavīru kaujām.

"Šāda veida atomelektrostacija tik tuvu kontaktpunktam vai militārajai frontei ir ārkārtīgi nopietns fakts," pēc spēkstacijas apmeklējuma teica Grosi.

"Fakts, ka dažu kilometru, dažu jūdžu attālumā no šejienes notiek militāras aktivitātes, padara to par tūlītējas uzmanības objektu," viņš piebilda. "Galu galā, tas atkal var izklausīties pēc veselā saprāta - vienkārši neuzbrūciet atomelektrostacijai."

Grosi sacīja, ka uztur "ciešus kontaktus" ar Krievijas iestādēm un nākamnedēļ apmeklēs Kijivu, lai runātu ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, piebilstot, ka ir "svarīgi runāt" un "uzturēt dialogu".

Viņš piebilda, ka Kurskas AES pašlaik "darbojas ļoti tuvu normāliem apstākļiem".

IAEA pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī vairākkārt brīdinājusi par karadarbības briesmām ap kodolspēkstacijām.

Konflikta pirmajās dienās Krievijas karavīri sagrāba Zaporižjas AES Ukrainas dienvidos, kā arī uz īsu brīdi ieņēma Černobiļas AES, kuras darbs apturēts.

Krievijas diktators Vladimirs Putins pagājušajā nedēļā apsūdzēja Ukrainu, ka tā mēģina uzbrukt Kurskas AES. Drona fragmenti esot atrasti izmantotās kodoldegvielas glabātuves tuvumā.

"Mani informēja par dronu ietekmi, man parādīja dažas to atliekas, to ietekmes pazīmes," otrdien sacīja Grosi.

Pirms vizītes Grosi sacīja, ka vēlas "neatkarīgi novērtēt, kas notiek" šajā AES, "ņemot vērā nopietno situāciju".

Iedzīvotāju evakuācija no Kurskas:

Ukrainas iebrukums Kurskas apgabalā: 

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu