Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Vēja parku tuvumā dzīvojošajiem ik gadu piešķirs krietnu naudas summu (6)

Sauszemes vēja parks "Tārgale".
Sauszemes vēja parks "Tārgale". Foto: Evija Trifanova/LETA

Pašvaldībām un iedzīvotājiem ik gadu kompensēs 2500 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) par katru vēja elektrostacijas nominālās jaudas megavatu, otrdien, 27. augustā, nolēma valdība.

Klimata un enerģētikas (KEM) noteikumu projekts izstrādāts, lai noteiktu kārtību, kādā elektroenerģijas ražotājs, kura vēja elektrostacija atrodas Latvijas teritorijā, iekšējos jūras ūdeņos, teritoriālajā jūrā vai ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā un kuras uzstādītā jauda ir vienāda ar vienu megavatu vai lielāka par to, veic vēja elektrostacijas maksājumus vietējās kopienas attīstībai, paredzēto maksājumu apmēru, to maksāšanas un uzraudzības kārtību, termiņus, kā arī maksājumu izmantošanas mērķus.

Noteikumu projekta mērķis ir veicināt vēja enerģijas attīstību, pašvaldību un vietējo iedzīvotāju interesi atjaunojamās enerģijas attīstībā un reģionālo labbūtību.

KEM norāda, ka pašvaldības un reģionu iedzīvotāji ir noskaņoti skeptiski attiecībā uz vēja elektrostaciju novietojumu netālu no viņiem piederošajiem īpašumiem, tādēļ aizkavē vēja enerģijas attīstību Latvijā, nepiekrītot elektrostaciju ieviešanai.

Ņemot vērā, ka vietējo iedzīvotāju kopienu nostāja attiecībā uz vēja elektrostaciju klātbūtni savu īpašumu tuvumā ir visnotaļ negatīva, tiek ieviests vēja elektrostaciju maksājums vietējās kopienas attīstībai, pozitīvi ietekmējot vēja elektrostaciju ieviešanas procesu un veicinot iedzīvotāju negatīvās nostājās mazināšanos.

Atklāts Tārgales sauszemes vēja parks:

Ar noteikumu projektu tiks sekmēta atjaunojamo energoresursu izmantošana un vietējās elektroenerģijas ražošanas attīstība, kas mazinās atkarību no fosilo energoresursu un elektroenerģijas importa un sekmēs aprites ekonomikas elementu ieviešanu un klimatneitralitātes sasniegšanu.

KEM norāda, ka ar šo noteikumu projektu pašvaldības un reģionu iedzīvotāji gūs tiešo finansiālo labumu, kas sekmēs to dzīves kvalitātes un maksātspējas kāpumu, tādējādi veicinot vietējā patēriņa pieaugumu, kas uzlabos uzņēmējdarbības lokālo vidi nišu pieprasījuma pieauguma veidā.

Noteikumu projekts paredz, ka maksājumu kopienai jāveic gan sauszemē, gan jūrā izvietotām vēja elektrostacijām. Maksājumu kopienai saņem pašvaldība un mājsaimniecības, kuras atrodas divu kilometru rādiusā no sauszemē esošas vēja elektrostacijas robežas un punkta krastā, kuru nosaka taisnā leņķī pret krastu no iekšējos jūras ūdeņos, teritoriālajā jūrā vai ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā līdz 25 kilometru attālumā no krasta esošas vēja elektrostacijas robežas.

KEM skaidro, ka maksājuma kopienai apjoms ir pielīdzināms 1,5% no elektroenerģijas ražošanas iekārtas iepriekšējā gadā saražotās un pārvades vai sadales sistēmā nodotās elektroenerģijas apjoma, kas izteikta attiecīgā periodā "Nord Pool" elektroenerģijas biržas Latvijas tirdzniecības apgabala 12 mēnešu vidējās vairumcenas izteiksmē.

Šāds risinājums izvēlēts, lai nodrošinātu, ka Latvijā piemērojamais maksājuma apjoms būtiski neatšķirtos no citās reģiona valstīs noteiktā un netiktu ietekmēta elektroenerģijas ražotāju konkurētspēja.

Maksājuma kopienai apmēru - 2500 eiro - iecerēts pārskatīt ne retāk kā reizi piecos gados. Līdz pārskatīšanas brīdim tiks izstrādāts indeksācijas modelis vietējās kopienas maksājumam.

Ja būtiski mainās ekonomiskā situācija valstī, maksājums kopienai var tikt pārskatīts agrāk, un jauno maksājuma apmēru pēc pārskatīšanas piemēros elektroenerģijas ražotājiem no nākamā gada 1.janvāra.

Svarīgākais
Uz augšu