Cīņa ar palu sekām: Augšdaugavas novadam valdība piešķir teju 41 700 eiro

Plūdi Jēkabpilī, kur ūdens līmenis Daugavā 14. janvāra rītā sasniedzis 8,92 metrus.
Plūdi Jēkabpilī, kur ūdens līmenis Daugavā 14. janvāra rītā sasniedzis 8,92 metrus. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Pavasara palu postījumu novēršanai Augšdaugavas novadam valdība otrdien, 27. augustā, piešķīra 41 679 eiro.

Pavasara palu rezultātā Augšdaugavas novada teritorijā tika applūdināti vairāki ceļi, tostarp ceļam Doļnaja-Arāji Pilskalnes pagastā vietām izveidojušies lieli izskalojumi, kas apgrūtina ceļa izmantošanu, līdz ar to nepieciešams veikt nesaistīta seguma ceļa klātnes iesēdumu un bedru labošanu ar drupinātas grants maisījumu. Arī uz ceļa Bērzkalni-Ērgļi Sventes pagastā nepieciešams veikt šādus darbus.

Ceļa Mežsētas-Siliņi Sventes pagastā lielākā daļa ir stipri izskalota, atsevišķos posmos bojāta grants ceļa virskārta un izveidojušies dziļi izskalojumi, vietām ceļš ir grūti izbraucams, tāpēc nepieciešams veikt ceļa posmu nesaistīta seguma ceļa klātnes iesēdumu un bedru labošanu ar drupinātas grants maisījumu, kā arī ceļa nomales grunts uzauguma noņemšanu. Arī ceļš Cirši-Kriškāni Naujenes pagastā ir stipri izskalots četros posmos, kur izveidojušies dziļi izskalojumi visa ceļa platumā, ceļš grūti izbraucams un vairāk nekā 500 metru garumā braukšanai nedrošs, līdz ar to jāveic nesaistīta seguma ceļa klātnes iesēdumu un bedru labošana ar drupinātas grants maisījumu.

Savukārt ceļa Petkūni-Kaupiški Tabores pagastā posms ir pilnīgi izskalots ar Daugavas palu ūdeņiem un straumi. Ceļš nav izbraucams, līdz ar to nepieciešams nesaistīta seguma ceļa klātnes iesēdumu un bedru labošanu ar drupinātas grants maisījumu, kā arī veikt ūdens novadgrāvju atjaunošanu.

Augšdaugavas novada pašvaldība iesniedza Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) pieprasījumu finanšu līdzekļu pieprasīšanai no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" palu laikā radīto postījumu novēršanai. Pašvaldība apliecina, ka apdrošināšanas atlīdzība par šiem ceļiem nepienākas.

Saskaņā ar pašvaldības iesniegtajiem finansiālā pamatojuma dokumentiem, lai novērstu šos postījumus, kopā nepieciešami finanšu līdzekļi 59 542 eiro apmērā. Pašvaldība gatava nodrošināt līdzfinansējumu 30% jeb 17 863 eiro apmērā, kas atbilst Ministru kabineta (MK) noteikumu noteiktajam.

VARAM ieskatā pašvaldības pieprasījums finanšu līdzekļu piešķiršanai 41 679 eiro apmērā atbilst MK noteikumos noteiktajiem kritērijiem. Par līdzekļu piešķiršanu otrdien lēma valdība.

Plūdi Jēkabpilī 2023. gada janvārī:

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu