Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Izraēlas armija izglābusi "Hamās" sagrābtu ķīlnieku

52 gadus vecais Farhan Qadi, kuru izglāba no Hamas gūsta
52 gadus vecais Farhan Qadi, kuru izglāba no Hamas gūsta Foto: AP / Scanpix

Izraēlas armija otrdien, 27. augustā, paziņoja, ka ir izglābusi vienu no vairākiem desmitiem cilvēku -  kādu 52 gadus vecu vīrieti, kas tika nolaupīts grupējuma "Hamās" 7.oktobra uzbrukumā.

Armija paziņoja, ka Kaids Farhans Alkadi tika izglābts "sarežģītā operācijā Gazas joslas dienvidos". Sīkāku informāciju tā nesniedza.

52 gadus vecais vīrietis ir no Izraēlas arābu beduīnu minoritātes un strādāja par apsargu iepakošanas rūpnīcā Magenas kibucā - vienā no vairākām lauksaimnieku kopienām, kurām palestīniešu kaujinieki uzbruka 7.oktobrī. Viņam ir divas sievas un viņš ir 11 bērnu tēvs.

"Hamās" vadītie kaujinieki 7.oktobra uzbrukumā nogalināja aptuveni 1200 cilvēkus, galvenokārt civiliedzīvotājus, kā arī nolaupīja aptuveni 250 cilvēkus.

"Hamās" joprojām tur ap 110 ķīlniekus, no kuriem aptuveni trešdaļa, domājams, ir miruši. Lielākā daļa pārējo tika atbrīvoti apmaiņā pret palestīniešiem.

Izraēla ir izglābusi kopumā astoņus ķīlniekus. "Hamās" apgalvo, ka vairāki ķīlnieki ir nogalināti Izraēlas gaisa triecienos un neveiksmīgos glābšanas mēģinājumos.

ASV, Ēģipte un Katara mēnešiem ilgi ir centušās panākt vienošanos, saskaņā ar kuru atlikušie ķīlnieki tiktu atbrīvoti apmaiņā pret ilgstošu pamieru.

"Hamās" saņemto gūstekņu tuvinieki protestē pie Izraēlas premjerministra rezidences:

Izraēlas trieciens "Hamās" kompleksam UNRWA skolā: 

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu