Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Dronu vadīšanā nākotnē plāno apmācīt valsts aizsardzības dienesta karavīrus

Foto: Shutterstock

Nākotnē ir plānots masveidā mācīt valsts aizsardzības dienesta karavīriem lietot dronus, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" trešdien, 28. augustā, sacīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Gaisa spēku mācību centra komandieris, majors Modris Kairišs.

Patlaban ir eksperimentālais kurss, kurā valsts aizsardzības dienesta karavīri tiem apmācīti dronu lietošanā. Šogad tas darīts pirmo reizi un eksperiments bijis veiksmīgs, secināja Kairišs.

Dronu nozīmē kaujas laukā palielinās ar katru dienu, viņš sacīja, norādot, ka patlaban 90% izlūkinformācijas par notiekošo kaujas laukā tiek iegūta tieši no droniem.

Tāpat droni pārņēmuši "letālo sadaļu", proti, pretinieka iznīcināšanu. Aptuveni 70% zaudējumus pretiniekiem nodara tieši droni, viņš skaidroja.

"Ja kaujas laukā satiktos divas armijas - viena ar droniem, otra bez - tad viena armija principā būtu akla," pauda Kairišs.

Ļoti nozīmīgu lomu spēlē arī komerciālie droni, kas skaitliski daudz pārstāvēti tieši priekšējās līnijās, skaidroja majors. Tie ir dažādu pazīstamu zīmolu droni, kurus bieži vien izmanto, piemēram, pasākumu iemūžināšanā, viņš stāstīja, vēlreiz uzsverot, ka tie arī spēlē nozīmīgu lomu, ne vien militāras nozīmes droni.

Kairišs uzsvēra, ka dronu operatori ir kājinieki, viņi nesēž birojā. Ir gan neliela daļa dronu, kas lido lielos attālumos un "kur šī sastāvdaļa ir iespējama", viņš piebilda.

Līdz ar to arī drona operatoram jābūt labi fiziski sagatavotam, kā arī ar labām zināšanām IT jomā, labām zināšanām par laikapstākļiem, optikām.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu