Tanku bučotāji Kas gaida Krievijas tankus Latvijā? (35)

Rit desmitais gads kopš Krievijas iebrukuma sākuma Ukrainā. Posta apmērus, ko ukraiņiem ir nesis karš, būs iespējams aptvert tikai pēc asinsizliešanas beigām. Kaut kara šausmas visai pasaulei redzamas kā uz delnas, vairāk nekā 1000 kilometrus tālāk virzienā uz ziemeļrietumiem, Latvijā, risinās virtuves sarunas ar nelāgām idejām. Par Krievijas armiju Latvijā, par latviešu nošaušanas laukumu ierīkošanu, par sarakstiem uz Sibīriju izsūtāmajiem.

TVNET+ rīcībā esošie 11 video sarunu ieraksti ar Latvijas iedzīvotājiem un ukraiņu videoblogeri Edgaru Mirotvorecu ir atgādinājums tam, ka “Russkij mir” pasaule Latvijā nav vienkārši izgaisusi bez pēdām. Tā slēpjas ēnās un gaida iespēju sēt postu arī šeit. Kam pārsteigums, kam vecas ziņas, bet šīs sarunas ir atgādinājums tam, cik svarīga ir Ukrainas uzvara šajā karā. Ne tikai ukraiņiem, bet visai civilizētajai pasaulei. Arī mums.

Privātā dzīve, virtuves sarunas tai skaitā, Latvijā ir aizsargāta ar likumu - bez bailēm par sekām sarunbiedri var sarunāt gandrīz jebko. Arī tad, ja sarunas notiek ar svešinieku. Arī, ja sarunas ar svešinieku notiek video saziņas vietnē “Čatruļetka”. Arī tad, ja šo video sarunu ieraksti kļūst publiski un skatītājiem kļūst zināma šo cilvēku vēlme sagaidīt no lidmašīnām izmestus ieročus, būt gataviem koriģēt tanku uguni, būt par latviešu bendēm.

Kā rīkotos šie cilvēki Krievijas iebrukuma gadījumā? Vai īstenotu draudus? Vai sagaidītu iekarotājus ar ziediem, bučotu okupantu tankus? Vai esam darījuši pietiekami, lai novērstu “tanku bučotāju” vēlmi sēt postu Latvijā? Ja ne Otrā pasaules kara okupācijā piedzīvotais, tad Ukrainas piemērs ir svaigs atgādinājums tam, ko spēj ēnās čurnošie kolaboranti - “Krievijas tanku bučotāji”.

Publikāciju sērija "Tanku bučotāji" TVNET+ saturā no 16. septembra.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu