Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Sievietes sūdzas par nesaņemtiem aicinājumiem uz valsts apmaksātu dzemdes kakla vēža skrīnigu; NVD komentē situāciju

Foto: Shutterstock

Ziņu aģentūrai LETA pienākušas sūdzības no sievietēm, kas noteiktajā laikā nav saņēmušas vēstules par valsts apmaksātu dzemdes kakla vēža skrīnigu, proti, trīs mēnešu laikā kopš attiecīgā vecuma iestāšanās dienas vēstule nav saņemta. Nacionālais veselības dienests (NVD) skaidro šo situāciju.

Ik mēnesi Nacionālais veselības dienests (NVD) nosūta vidēji 25 000 uzaicinājumu veikt dzemdes kakla vēža profilakses skrīningu, aģentūru LETA informēja NVD.

Uzaicinājums profilaktiskās dzemdes kakla pārbaudes veikšanai tiek nosūtīts sievietēm vecumā no 25 līdz 67 gadiem reizi trijos gados, informēja NVD.

Tas tiek nosūtīts uz sievietes deklarēto dzīvesvietas adresi vai e-adresi "www.latvija.gov.lv", ja sieviete tādu ir izveidojusi aptuveni trīs mēnešu laikā pēc dzimšanas dienas.

Ir gadījumi, kad uzaicinājuma vēstule netiek nosūtīta. Tas notiek gadījumos, ja sievietei jau ir veikts dzemdes kakla citoloģisks izmeklējums kārtējās vizītes laikā pie ginekologa bez uzaicinājuma vēstules. Šādā gadījumā nav nepieciešams veikt citoloģisko izmeklējumu atkārtoti tik īsā laika periodā, tāpēc uzaicinājuma vēstule netiek nosūtīta.

Uzaicinājumu profilaktiskās pārbaudes veikšanai nenosūta arī citos gadījumos, piemēram, ja sievietei ir uzstādītas noteiktas slimību diagnozes, kā dzemdes kakla ļaundabīgs audzējs.

Tāpat uzaicinājums netiek sūtīts, ja sievietei ir veiktas noteiktas ķirurģiskas procedūras, piemēram, izņemts dzemdes kakls un šādu izmeklējumu nav iespējams veikt, vai arī, ja uz uzaicinājuma vēstules sagatavošanas brīdi sievietei nav deklarētas dzīvesvietas Latvijā un nav izveidota e-adrese.

Ja uzaicinājuma vēstule kāda iemesla dēļ nav saņemta, bet bija nosūtīta, iespējams doties pie ginekologa un veikt profilaktisko pārbaudi. Informācija par sievietēm sagatavotajiem uzaicinājumiem ginekologiem, kuriem ir līgums ar NVD, ir pieejama elektroniski.

Ārsts var pārliecināties par sagatavoto uzaicinājumu un veikt profilaktisko pārbaudi. Jāņem vērā arī tas, ka uzaicinājums ir derīgs trīs gadus, līdz ar to tas ir izmantojams arī gadījumā, ja tika nosūtīts, piemēram, pagājušajā gadā.

Atsevišķos gadījumos uzaicinājums nenokļūst pie adresāta, un to ietekmē pastnieku darba kvalitāte un godprātība, apgalvo NVD. Tāpēc NVD aicina ikvienu sievieti, kura izmanto digitālus rīkus, izveidot e-adresi portālā "www.latvija.gov.lv" un turpmāk saņemt uzaicinājumu elektroniski.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu