Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Makrons piedāvājis Durovam pārcelt "Telegram" galveno mītni uz Parīzi, apgalvo laikraksts (8)

Francijas prezidents Emanuels Makrons.
Francijas prezidents Emanuels Makrons. Foto: Reuters / Scanpix

Francijas prezidents Emanuels Makrons 2018.gadā platformas "Telegram" dibinātājam Pāvelam Durovam piedāvājis pārcelt uzņēmuma galveno mītni uz Parīzi, vēsta laikraksts "Wall Street Journal", atsaucoties uz avotiem.

Piedāvājums izteikts kopīgo pusdienu laikā. Durovs no piedāvājuma atteicies.

Francijas līderis arī apspriedis iespēju piešķirt Durovam Francijas pilsonību.

Kaut arī Durovs atteicies no Makrona piedāvājuma, "Telegram" dibinātājs 2021.gadā tomēr saņēma Francijas pilsonību.

Vēl gadu pirms šīs tikšanās Francijas izlūkdienesti veica kopīgu operāciju ar Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE), un tās rezultātā tika uzlauzts Durova viedtālrunis "iPhone", teikuši cilvēki, kas ir pazīstami ar šo lietu.

Šai spiegošanas operācijai, par kuru arī iepriekš publiski nav bijis zināms, bijis nosaukums "Purple Music".

Francijas drošības amatpersonas bijušas ļoti noraizējušās, ka teroristu grupējums "Islāma valsts" izmanto "Telegram", lai vervētu kaujiniekus un plānotu uzbrukumus.

Saskaņā ar Durovam tuvu stāvošas personas teikto, uzņēmums gadiem ilgi ignorējis tiesībsargājošo iestāžu un tiesas pavēstes.

Tās krājušās uzņēmuma e-pasta adresē, kas pārbaudīta reti.

"Lai gan nekas neliecina, ka šīm iepriekšējām sarunām ar Makronu vai Durova telefona uzlaušanai būtu bijusi kāda nozīme viņa aizturēšanā, šīs detaļas izgaismo Durova ilgās un sarežģītās attiecības ar Franciju un AAE," norāda laikraksts.

Durovs izveidoja "Telegram" 2013.gadā pēc tam, kad viņa pirmais projekts - Krievijas sociālais tīkls "VKontakte" (VK) - saskārās ar grūtībām, kurās viņš vainoja Kremli. Viņš 2014.gadā pameta Krieviju.

"Telegram" ir kļuvis ārkārtīgi populārs, daļēji pateicoties tam, ka tā ziņojumapmaiņas kanālos ir viegli skatīties un publicēt videoklipus.

Taču kritiķi apsūdz to, ka tajā bieži vien tiek izvietots nelikumīgs saturs, sākot ar ekstrēmiem seksuāliem attēliem, dezinformāciju un arī narkotiku iegādes pakalpojumiem.

"Telegram" dibinātājs sestdien tika aizturēts Parīzes Le Buržē lidostā, kad ar privāto lidmašīnu bija ieradies no Azerbaidžānas galvaspilsētas Baku.

Durovs tiek apsūdzēts, ka nav veicis pasākumus, lai ierobežotu savas platformas noziedzīgu izmantošanu.

Parīzes prokuratūra otrdien paziņoja, ka izmeklēšanas tiesnesis pirmdienas vakarā Durova aizturēšanas termiņu pagarinājis līdz 48 stundām. Pēc tam varasiestādēm viņš ir jāatbrīvo vai jāizvirza apsūdzības, teikts agrākajā prokuratūras paziņojumā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu