Ieteikumi bērnudārza gaitu uzsākšanai: Kā pirmos soļus padarīt vieglākus?

Foto: Shutterstock

Pirmās dienas bērnudārzā ir nozīmīgs notikums gan bērna, gan vecāku dzīvē. Tas ir jauns posms, kas bieži nāk ar sajūsmu, uztraukumu un daudz jauniem iespaidiem. Lai palīdzētu bērnam veiksmīgi spert šo svarīgo soli un bērns dotos uz bērnudārzu priecīgā noskaņojumā, ir būtiski laikus sagatavoties. Šeit ir daži ieteikumi, kas var palīdzēt bērnam vieglāk pielāgoties jaunajai videi un rutīnai.

1. Pamazām iepazīstiniet ar jauno vidi

Pirms bērnudārza gaitu sākšanas ir būtiski atvasei sākotnēji pastāstīt par to, kas viņu sagaida, kā arī ļaut bērnam iepazīties ar jauno vidi. Tas var notikt, gan apmeklējot bērnudārzu kopā ar bērnu, gan arī iepazīstinot ar citiem grupas biedriem un pieaugušajiem, ar kuriem viņam būs jāpavada laiks kopā. Adaptācijas perioda laikā dažos bērnudārzos tiek piedāvāta iespēja, ka bērns uz īsu laiku uzturas grupā kopā ar vecākiem, lai samazinātu satraukumu, radītu drošības sajūtu un ļautu pierast pie jaunās vides. Galvenais - darīt visu pakāpeniski.

2. Iesaistiet bērnu sagatavošanās procesā

Ļaujiet bērnam piedalīties sagatavošanās procesā – izvēlēties mugursomu, drēbes, apavus, higiēnas preces vai citas nepieciešamās lietas bērnudārzam. Tas veicinās viņa iesaistīšanos un atbildības sajūtu par jauno posmu, kā arī radīs pozitīvas gaidas par bērnudārza sākšanu. Bērns jutīsies lepns par savu izvēli un būs priecīgs doties uz bērnudārzu, jo tas, ko viņš pats ir izvēlējies, būs daļa no ikdienas dzīves. Papildus varat izveidot nelielu rituālu, piemēram, kopīgi sakrāmēt somu katru vakaru pirms bērnudārza. Tas palīdzēs bērnam ne tikai organizēt savu laiku, bet arī veidos ieradumu būt aktīvam dalībniekam savas jaunās ikdienas veidošanā. Bērna iesaistīšana sagatavošanās procesā stiprinās viņa pašapziņu un neatkarību, kas ir būtiski, sākot bērnudārza gaitas.

3. Ieviesiet rutīnu pirms bērnudārza sākuma

Dažas nedēļas pirms bērnudārza sākuma ir ieteicams izveidot līdzīgu dienas kārtību kā bērnudārzā – laikus celties, ieturēt brokastis, spēlēties un atpūsties noteiktos laikos. Tas palīdzēs bērnam pierast pie jaunās rutīnas un veicinās vieglāku pāreju.

4. Veidojiet pozitīvus atvadu rituālus

Atvadu brīdis bērnudārza rītos var būt īpaši emocionāli sarežģīts gan vecākiem, gan bērniem. Veidojiet īsus un pozitīvus atvadu rituālus – apskāviens, buča un uzmundrinošs teikums, piemēram, "es tevi mīlu, un mēs redzēsimies pēc bērnudārza". Izvairieties no garām un sāpīgām atvadām, kas var radīt papildu stresu atvasei. Koncentrējieties uz to, lai atvadas būtu drošas un paredzamas, piemēram, vienmēr pabeidzot tās ar smaidu un pozitīvu atziņu vai novēlējumu par dienu, kas gaidāma.

5. Ļaujiet bērnam paņemt līdzi mīļāko rotaļlietu

Pirmajās dienās, īpaši atvadu mirkļos, bērnudārzā var palīdzēt kāds mīļš priekšmets no mājām – piemēram, rotaļlieta vai sega. Tas sniegs bērnam drošības sajūtu un atgādinās par mājām, kad viņš jutīsies nedrošs vai satraukts.

6. Runājiet par bērnudārzu pozitīvi

Ir svarīgi, lai bērns saņemtu pozitīvus signālus par bērnudārzu. Nevajadzētu stāstīt par bērnudārzu kā par grūtu un sarežģītu pienākumu, bet gan kā par vietu, kur viņš ies spēlēties, mācīties, labi pavadīt laiku un satikt draugus. Izvairieties izteikt savas bažas un uztraukumu bērna klātbūtnē, jo tas var radīt papildu stresu. Varat īpaši izcelt, kādas lietas bērnudārzā bērnam varētu īpaši patikt, piemēram, rotaļu laukums, radošās nodarbības vai pasaku laiks. Tajā pašā laikā ir būtiski izprast un pieņemt bērna sajūtas, atbildot uz viņa jautājumiem un bažām ar sapratni. Piemēram, ja bērns uztraucas par jauniem cilvēkiem, varat kopā izdomāt, kā draudzīgi iepazīties ar jauniem bērniem, vai pārrunāt, kā bērns var justies droši jaunā vidē.

Foto: pexels.com

7. Veiciniet bērna radošo izpausmi

Bērnudārzā bērniem bieži tiek piedāvātas dažādas radošas aktivitātes un pulciņi – zīmēšana, dziedāšana, rotaļas. Vairākās privātajā pirmsskolas izglītības iestādēs tiek piedāvātas Numicon nodarbības, kas ļauj bērniem vecumā no 3 līdz 7 gadiem izzināt skaitļus, trenēt atmiņu un iepazīt pasauli radošā, attīstību veicinošā veidā. Lai bērns justos drošāk un pārliecinātāks, veiciniet atvases iemīļotākās aktivitātes arī mājās. Piedāvājiet bērnam zīmēt, krāsot vai veidot figūriņas no plastilīna. Tas ne tikai palīdzēs attīstīt bērna radošās prasmes, bet arī radīs prieku un pozitīvu attieksmi pret līdzīgām aktivitātēm bērnudārzā.

8. Esiet pacietīgi un mierīgi

Sākums var būt grūts gan bērnam, gan vecākiem. Ir iespējams, ka bērns raudās vai izrādīs nevēlēšanos doties uz bērnudārzu. Šādos brīžos ir svarīgi saglabāt mieru un pārliecību, ka viss būs kārtībā. Sniedziet bērnam atbalstu, bet arī skaidri norādiet, ka bērnudārza apmeklējums ir nepieciešams.

9. Izrunājiet ikdienas notikumus un sekojiet līdzi bērna emocionālajai pašsajūtai

Pēc bērnudārza dienas parunājaties ar bērnu, jautājiet, kā pagāja diena – ko viņš darīja, ar ko spēlējās, kas patika vai nepatika. Tas palīdzēs labāk izprast bērna emocijas un pieredzi, kā arī veicinās atklātu un uzticamu attiecību veidošanos. Pirmie mēneši bērnudārzā var būt emocionāli mainīgi. Bērns var izrādīt nogurumu un nervozitāti. Esiet uzmanīgi un iejūtīgi pret šīm izmaiņām. Ja nepieciešams, konsultējieties ar bērnudārza pedagogiem vai psihologu, lai pārrunātu veidus, kā palīdzēt bērnam adaptēties.

Atcerieties, ka ar laiku bērns pieradīs pie jaunās vides, iegūs jaunus draugus un baudīs bērnudārza piedāvātās iespējas, taču šis process prasa pacietību, sapratni un pozitīvu attieksmi. Katra bērna adaptācijas process ir individuāls – daži bērni ātri pielāgojas jaunajai videi, kamēr citiem tas var prasīt vairāk laika un atbalsta. Vecākiem ir būtiski saglabāt mieru un uzticēties savam bērnam, palīdzot viņam soli pa solim pārvarēt šo pārejas posmu. Vecākiem šajā periodā ir ne tikai jānodrošina drošības sajūta, bet arī jāveicina bērna attīstība, pašapziņa un patstāvība.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu