Šodienas redaktors:
Vita Daukste-Goba

Medijs: Ukrainas ofensīva Kurskas apgabalā izraisījusi Krievijas iedzīvotāju dusmas pret Putinu (22)

Krievijas diktators Vladimirs Putins.
Krievijas diktators Vladimirs Putins. Foto: VYACHESLAV PROKOFYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL/EPA

Ukrainas operācija Krievijas Kurskas apgabalā izraisījusi Krievijas iedzīvotāju dusmas pret diktatoru Vladimiru Putinu, vēsta ASV laikraksts "The New York Times". Medijs atsaucas uz uzņēmuma "FilterLabs AI" datiem, kas mēra iedzīvotāju noskaņojumu valstī, analizējot sociālajos tīklos un ziņu vietnēs pieejamo informāciju.

Kā raksta "The New York Times", krievi ļoti negatīvi reaģēja uz to, ka Putins atļāva citas valsts armijai iebrukt Krievijas teritorijā. Tas notika pirmo reizi kopš Otrā pasaules kara. Sociālajos tīklos plaši izplatīts viedoklis, ka Ukrainas ofensīva ir Putina un viņa kontrolētās anturāžas neveiksmīgās darbības rezultāts, turklāt Krievijas iedzīvotāji ir sašutuši arī par Putina turpmāko reakciju uz Ukrainas operāciju Kurskas apgabalā.

"Putina reakcija uz iebrukumu labākajā gadījumā tika uztverta kā neatbilstoša un sliktākajā gadījumā aizvainojoša," norāda uzņēmuma "FilterLabs" izpilddirektors Džonatans Teubners.

Viņš akcentē, ka neapmierinātība īpaši spēcīgi pieaug attālos Krievijas reģionos, kur iedzīvotāji masveidā tiek vervēti uz fronti. Ja Putina popularitāte tur pārāk kritīsies un krievi jutīs, ka karā iet slikti, Kremlim būs grūtāk papildināt armiju, uzskata Teubners.

Pastiprināti negatīvi vērtējumi Putina aktivitātēm fiksēti arī pērn pēc Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" līdera Jevgeņija Prigožina vadītā neveiksmīgā militārā dumpja, taču Ukrainas bruņoto spēku iebrukuma radītā noskaņojuma maiņa ir daudz straujāka, uzsvērts pētījumā.

Neskatoties uz to, pagaidām ir pāragri spriest, vai tam būs ilgtermiņa efekts, "The New York Times" norāda avoti Baltajā namā, kas atgādina, ka Putinam izdevās atjaunot savu reputāciju pēc Prigožina neveiksmīgā militārā dumpja.

TVNET jau vēstīja, ka 6. augustā Ukrainas bruņotie spēki pārgāja Krievijas robežu Kurskas apgabalā un sāka ofensīvu, virzoties aizvien dziļāk reģionā.

Kopš operācijas sākuma Ukrainas armijas gūstā nonākuši 594 Krievijas karavīri, un ukraiņi šajā Krievijas reģionā kontrolē vairāk nekā 100 apdzīvotās vietas jeb 1294 kvadrātkilometrus, otrdien, 28. augustā, paziņoja Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis.

Armijas virspavēlnieks arī atgādināja, ka viens no Kurskas operācijas uzdevumiem bija atvilkt ievērojamus Krievijas spēkus no citiem virzieniem - jo īpaši no Pokrovskas un Kurahoves virziena.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu