Eiropas gāzes krātuvju aizpildījums Eiropā ir vidēji 91%, bet gāzes cena biržā mēneša laikā ir kritusies par teju 10%. Tas rada jautājumus – vai augstais gāzes krātuvju aizpildījums ļaus samazināt gāzes cenas patērētājiem Latvijā?

Šī gada augusta pirmajā pusē tika ziņots, ka Eiropas dabasgāzes pazemes krātuves aizpildītas par vidēji 80%, kas nozīmēja to, ka zemākā pieļaujamā robeža, kas ļauj apgādāt Eiropu ar gāzi apkures sezonas laikā gadījumā, ja Krievija pilnībā aptur gāzes piegādes, ir sasniegta. Iepriekš Eiropas Savienība arī pieņēma ārkārtas plānu, kā strauji mazināt atkarību no Krievijas gāzes saistībā ar Krievijas sākto iebrukumu Ukrainā.

Eiropai ir izdevies aizpildīt gāzes krātuves līdz optimālajam rādītājam vairāk nekā divus mēnešus līdz apkures sezonas sākumam. Biržas cenas turpina kristies, arī ņemot vērā militārās aktivitātes Kurskas apgabalā. Salīdzinot ar augusta sākumu, kad sākās Ukrainas operācija Kurskas apgabalā, gāzes cenas ir kritušās par deviņiem procentiem un pašlaik svārstās ap 37 eiro par megavatstundu.

Kā norāda “Latvijas Gāzes” pārstāve Anastasija Petere...