Šodienas redaktors:
Vita Daukste-Goba

ASV izlūkdienesti: Ukraina plāno saglabāt savā kontrolē Kurskas reģionā ieņemtās teritorijas (25)

Foto: EPA /Scanpix

Ukrainas bruņotie spēki plāno saglabāt kontroli pār teritorijām, kuras tiem ir izdevies ieņemt Krievijas Kurskas apgabalā. Aģentūra Reuters vēsta, ka ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) vadītāja vietnieks Deivids Koens to trešdien sacīja samitā par izlūkošanu un valsts drošību.

Lai gan Kijiva ir oficiāli apliecinājusi, ka tā neplāno “anektēt” pierobežas teritorijas, kuras armija ieņēma zibenskarā augusta sākumā, Ukrainas bruņotie spēki faktiski veido aizsardzības līnijas. Tas nozīmē, ka viņi plāno “kādu laiku noturēt šo teritoriju”, teica Koens.

ASV izlūkdienesti lēš, ka Ukrainas armijas ieņemtā teritorija ir aptuveni 300 kvadrātjūdžu jeb aptuveni 800 kvadrātkilometru liela. Tas ir par trešdaļu mazāk nekā Ukrainas armijas virspavēlnieka Oleksandra Sirska oficiāli minētie skaitļi. Sirskis 27. augustā apgalvoja, ka viņa spēku kontrolē ir 1294 kvadrātkilometri un aptuveni 100 apdzīvotas vietas Kurskas apgabalā.

Pēc CIP vadītāja vietnieka teiktā, Krievijas prezidents Vladimirs Putins “noteikti” sāks pretuzbrukumu Kurskas apgabalā, lai mēģinātu atgūt zaudētās teritorijas. Pretējā gadījumā Putinam nāksies “saskarties ar negatīvām sekām Krievijas sabiedrībā,” uzsvēra Koens.

Tomēr jebkura operācija Kurskas apgabalā Krievijas armijai “būs smaga cīņa”, viņš piebilda.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu