Šodienas redaktors:
Vita Daukste-Goba

Foto RSU mācību klāstā iekļauta jauna robotizēta ķirurģijas sistēma

Robotizētās ķirurģijas sistēmas "Hugo" prezentācijas pasākums Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrā.
Robotizētās ķirurģijas sistēmas "Hugo" prezentācijas pasākums Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) šajās dienās iepazīst un mācās izmantot jaunu robotizētu ķirurģijas sistēmu "Hugo", kas izstrādāta, lai nodrošinātu lielāku efektivitāti ķirurģiskajās procedūrās, informēja RSU.

Šodien RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrā (MITC) notika robotizētās ķirurģijas sistēmas demonstrēšanas pasākums. Dalībniekiem bija iespēja izmēģināt un apgūt iekārtu praktiski. Latvijas mediķiem būs iespēja trenēties un apgūt iemaņas darbā ar robotu vēl turpmākās trīs dienas.

Sistēma ir modulāra un pārnēsājama, kas ļauj to pielāgot dažādām operāciju zālēm un procedūrām. Īpaši piemērota tā ir uroloģiskām un ginekoloģiskām procedūrām, taču tās daudzpusība ļauj to izmantot arī citās ķirurģijas jomās, klāsta RSU.

Pasākuma atklāšanā veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) akcentēja inovatīvu robotizētu iekārtu nozīmi nākotnes ķirurģijā, uzsverot, ka jaunāko robottehnoloģiju izmantošana ārstniecībā veicinās drošāku vidi gan pacientiem, gan arī speciālistiem.

Savukārt RSU rektors un profesors Aigars Pētersons pauda gandarījumu, ka roboti, kādi vien pirms dažiem mēnešiem ASV vizītes laikā redzēti Džona Hopkinsa medicīnas centrā ASV, tagad aplūkojami arī RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centra pagalmā.

Robotizētās ķirurģijas iekārtas izstrādātāja, uzņēmuma "VP Surgical Medtronic" viceprezidents Džefrijs Houls raksturoja iekārtas tehniskās iespējas, izstrādes vēsturi un līdzšinējā pielietojuma piemērus. Savukārt Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) valdes loceklis Haralds Plaudis novērtēja iespēju ārstiem praksē iepazīties ar nākotnes ķirurģijas tehnoloģijām, uzsverot cilvēku un tehnoloģiju mijiedarbības nozīmi.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu