Durovs krustugunīs: privātuma aizstāvis vai noziegumu līdzdalībnieks? (1)

Foto: EPA/Reuters/Sanpix, TVNET kolāža

Francijā nesen tika aizturēts “Telegram” īpašnieks Pāvels Durovs. Viņam tika izvirzītas astoņas apsūdzības, tostarp par līdzdalību tiešsaistes platformas vadīšanā nelikumīgiem darījumiem, par atteikšanos sniegt informāciju valsts iestādēm, par palīdzību bērnu pornogrāfijas un narkotiku izplatīšanā, kā arī par naudas atmazgāšanu. Notikušais ir izraisījis plašu sabiedrības sašutumu un izgaismojis vairākus svarīgus jautājumus, kurus apskatīšu šajā rakstā.

Pēc uzņēmēja aizturēšanas viedokļi dalījās. Daži viņu aizstāvēja, apgalvojot, ka tik bargi izturēties pret personu, kas ir tikai netieši iesaistīta šajos noziegumos, ir vienkārši nepieņemami. It sevišķi tādai liberālajai demokrātijai kā Francija.

Turklāt “Telegram” ir ne tikai aizdomīgo darījumu platforma, bet arī ērts, efektīvs un pietiekami drošs komunikācijas un rīcības koordinācijas rīks, jo īpaši autoritārās valstīs. Līdz ar to nav pārsteigums, ka Durovs tiek īpaši dedzīgi aizstāvēts krievvalodīgajā telpā, kur lietotne tiek uztverta kā uzticams informācijas un saziņas avots cenzūras apstākļos.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu