Šodienas redaktors:
Vita Daukste-Goba

Polija 2025. gadā palielinās aizsardzības izdevumus līdz 4,7% no IKP (6)

Papildināts
Polijas premjers Donalds Tusks
Polijas premjers Donalds Tusks Foto: AFP/SCANPIX

Polija palielinās aizsardzības izdevumus līdz rekordlielam līmenim. Par to paziņoja valsts premjerministrs Donalds Tusks, trešdien, 28. augustā, iepazīstinot ar 2025. gada budžeta galvenajiem punktiem. Polija valsts aizsardzības stiprināšanai tērēs aptuveni 186 miljardus zlotu (48,5 miljardus eiro), viņš norādīja.

Pēc Tuska teiktā, šī summa ir ievērojami lielāka nekā aizsardzības izdevumi 2024. gadā, kad tie veido vairāk nekā 4% no IKP. Lai to panāktu, ir jāpieliek lielas pūles, “bet atpakaļceļa atpakaļ nav”, viņš sacīja preses konferencē Varšavā.

Savukārt Polijas aizsardzības ministra vietnieks Staņislavs Vžjateks (Stanislaw Wziatek) Polijas plašsaziņas līdzekļiem sacīja, ka aizsardzības izdevumi 2025. gadā pieaugs līdz 4,7% no IKP. Saskaņā ar NATO tīmekļa vietnē pieejamajiem datiem Polijas aizsardzības izdevumi jau 2024. gadā sasniedza 4,12 procentus no IKP, kas ļāva valstij ieņemt pirmo vietu starp alianses dalībvalstīm pēc šī rādītāja. Tomēr valdība aizsardzības budžetu plāno palielināt vēl par 0,6 procentpunktiem, norāda ekonomisko ziņu vietne "Money.pl".

Otrajā vietā ir Igaunija (3,43%), bet trešajā – ASV (3,38%). Polija ieņem pirmo vietu starp ES valstīm aizsardzības izdevumu ziņā, raksta aģentūra AP.

Šogad Polija aizsardzībai atvēlējusi 35 miljardus ASV dolāru (31, 4 miljardus eiro). Tādējādi absolūtās summās Polija ierindojas piektajā vietā starp NATO dalībvalstīm, bet pirmajā vietā ir ASV, kas aizsardzības vajadzībām tērē 968 miljardus dolāru.

Polija tomēr cer daļu izmaksu segt no Eiropas Savienības (ES) budžeta līdzekļiem, kas ievērojami atvieglotu valsts budžetu, "Money.pl" atzinis kāds avots valdībā.

Tas tiek pamatots ar apstākli, ka Polija apsargā ES ārējo robežu gan ar Krieviju, gan ar tās satelītu Baltkrieviju, gan ar Krievijas agresijai pakļauto Ukrainu.

"Mēs nopietni runājam ar ES par daļu šo aizsardzības pozīciju iekļaušanu ES budžetā, jo mēs esam piefrontes valsts un uzņemamies atbildību par visu pārējo ES,"

norādījis avots.

Viņš piebildis, ka sarunas turpinās un sagaidāms, ka to iznākums būs zināms septembra beigās. "Ja pat 1% tiks pārnests, tas būs panākums," atzinis avots.

2025.gada budžets būs pirmais budžets, ko izstrādājusi Donalda Tuska jaunā valdība, kas decembrī nomainīja nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) veidoto kabinetu.

Avoti vēsta, ka nākamā gada budžetā paredzēts vēl lielāks deficīts nekā šogad, lai gan Eiropas Komisija (EK) pret Varšavu nesen ierosināja pārkāpuma procedūru par budžeta pārsniegšanu.

Avoti apgalvo, ka augstāks deficīts esot nepieciešams, lai segtu iepriekšējās valdības "ekstravagantos" tēriņus. "Diemžēl mums jāsāk atmaksāt PiS valdīšanas parādus," izteicies viens no avotiem.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu