Ziņojumi liecina, ka Maskava plāno uzbrukumus interneta infrastruktūras mugurkaulam – zemūdens optiskajiem kabeļiem. Kabeļu tīkla aizsardzības veidošana pašlaik jau ir sākta, taču ir ārkārtīgi sarežģīta un lielā apjoma dēļ to vismaz pārskatāmā nākotnē būs grūti pilnībā īstenot.

Ir izplatīts maldīgs priekšstats, ka mūsdienu saziņa lielākoties notiek, izmantojot satelītu tīklu. Tomēr patiesībā mūs savstarpēji savieno zemūdens kabeļi. Vairāk nekā 95 % no visiem digitālajiem sakariem notiek, izmantojot zemūdens kabeļus. Taču kabeļi ir neaizsargāti, un Krievija acīmredzot meklē vājās vietas iespējamiem uzbrukumiem, vēsta laikraksts “DerStandard”.

Dmitrija Medvedeva, kurš pašlaik ir Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks, draudi lielākoties tiek izteikti, izmantojot sociālās saziņas vietni “X”, vai platformu “Telegram”. Tiem ir kopīgs tas, ka, rūpīgi izvērtējot, nākas secināt, ka tie parasti ir tukši. Ja viss notiktu, kā raksta Medvedevs, Londona, Berlīne un Vašingtona jau sen būtu iznīcinātas, pateicoties Krievijas kodolarsenālam. Tomēr šoreiz situācija ir nedaudz citādāka: Medvedevs paziņojis, ka Krievija tagad uzskata zemūdens kabeļus par likumīgu mērķi.