Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Pirmo Ukrainas zaudēto F–16 varēja notriekt savējie. Iemesls – sliktā komunikācija vienību starpā (16)

Foto: AP/Scanpix

Iespējamais Ukrainas pirmās iznīcinātājlidmašīnas F–16 katastrofas cēlonis varēja būt pašu ukraiņu kļūdas dēļ raidīta raķete, tā, atsaucoties uz avotu valsts gaisa spēkos, ziņo “Voice of America”.

“Tiek izskatītas dažādas versijas, tostarp nepareiza pretgaisa aizsardzības darbība, tehniska kļūme un pilota kļūda. Tomēr precīzi iemesli būs zināmi tikai pēc izmeklēšanas beigām,” izdevumam sacīja avots, piebilstot, ka incidenta izmeklēšana turpinās.

Ukrainas augstākās Radas deputāte Marjana Bezuglaja sacīja, ka F–16 tika notriekts no “Patriot” kompleksa sliktas komunikācijas starp vienībām dēļ.

“Saskaņā ar manu informāciju ukraiņu pilota Oleksija Mesa ar iesauku „Moonfish“ vadīto F–16 notrieca komplekss “Patriot” ar zeme-gaiss raķeti vienību savstarpējās koordinācijas traucējumu dēļ. Ziņojumos tika atzīmēts, ka viņš “netika galā ar kontroli”,” viņa rakstīja savā “Telegram” kanālā.

Iepriekš Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs apstiprināja lidmašīnas katastrofas faktu un pilota nāvi.

“Atvairot Krievijas raķešu triecienu Ukrainas teritorijā, tika izmantoti iznīcinātāji F–16 kopā ar pretgaisa raķešu vienībām. Operācijas laikā tika zaudēta komunikācija ar vienu no lidmašīnām. Kā vēlāk izrādījās, lidmašīna avarēja, pilots gāja bojā,” teikts ziņojumā.

Katastrofā gāja bojā Oleksijs Mess. Kā vēsta CNN, viņš un otrs pilots Andrijs Piļščikovs bija pazīstamākās sejas kampaņā, kas savulaik sākta saistībā ar F-16 iegādi. Piļščikovs avarēja 2023. gadā mācību lidojuma laikā. Intervijā CNN Mess mācību laikā sacīja, ka viņam un citiem Ukrainas pilotiem bija jāiziet apmācību saīsinātā versija. “Miera laikā mums būtu pietiekami daudz laika, lai pilnībā apgūtu lidmašīnu, taču mums nav laika,” viņš norādīja.

Iepriekš kāda ASV amatpersona laikrakstam “The Wall Street Journal” sacīja, ka avārijas cēlonis bija pilota kļūda.

Kā raksta “The Times”, Ukrainai ir apsolīts piegādāt 79 iznīcinātājus, un sešus no tiem Kijivai ir piešķīrusi Nīderlande. Tomēr Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzstāj uz to skaita palielināšanu līdz 120–130 – “lai veiksmīgi darbotos pret Krieviju gaisā”.

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis iepriekš sacīja, ka F-16 tikšot izvietoti “40 kilometru vai vairāk” attālumā no frontes līnijas, lai tos nevarētu notriekt. Pēc viņa teiktā, iznīcinātāji efektīvi apkaros Krievijas spārnotās raķetes un uzbruks sauszemes mērķiem.

1. augustā kļuva zināms, ka Ukrainā ieradušies F-16, kas jau ir veikuši pirmos kaujas lidojumus – lidmašīnas tika izmantotas kā pretgaisa aizsardzības līdzekļi.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu