Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Vācijas drošības iestādes brīdina par aizdedzināšanas ierīcēm gaisa kravās (3)

Foto: Schutterstock.com

Vācijas drošības iestādes brīdina par “netradicionālām aizdedzināšanas ierīcēm”, ko nezināmas personas nosūtījušas, izmantojot kravu pārvadājumu pakalpojumu sniedzējus, vēsta telekompānija ntv. Jūlijā loģistikas centrā Leipcigā aizdegusies no Baltijas valstīm atsūtīta paka, kurā bijusi aizdedzināšanas ierīce. Ugunsgrēks ātri apdzēsts.

Aviācijas un loģistikas uzņēmumiem nosūtītajā drošības paziņojumā teikts, ka iestādēm ir “informācija par vairākiem paku sūtījumiem, kurus privātpersonas nosūtījušas uz vairākām vietām Eiropā un kuri ir aizdegušies ceļā pie adresātiem vairākās Eiropas valstīs”.

Brīdinājumu aviācijas un loģistikas uzņēmumiem nosūtīja Federālais konstitūcijas aizsardzības birojs (BfV) un Federālais kriminālpolicijas birojs (BKA). Drošības aprindās nevar izslēgt saistību ar Krievijas sabotāžu.

Ugunsgrēks loģistikas centrā Leipcigā

Drošības aprindās šis brīdinājums ir saistīts ar incidentu DHL loģistikas centrā Leipcigā, kas darbojas kā uzņēmuma globālais centrs.

Jūlijā tur esot aizdegusies no Baltijas valstīm nosūtīta paka, kas saturējusi aizdedzināšanas ierīci.

Sūtījums esot aizdedzinājis visu kravas konteineru, kurā atradās arī citi sūtījumi. Ugunsgrēks esot ātri nodzēsts. Līdzīgi gadījumi fiksēti arī Lielbritānijā un ASV, ziņo Tagesschau.

Sūtījumu ar aizdedzināšanas ierīci bija paredzēts pārkraut Leipcigā un nosūtīt tālāk galīgajam adresātam. Drošības aprindās pieļauj iespēju, ka šis incidents ir saistīts ar aizdomām par aizvien biežākām Krievijas sabotāžām. Izmeklēšanu ir pārņēmusi federālā ģenerālprokuratūra Karlsrūē. Līdzīgi gadījumi esot skāruši arī citas Eiropas valstis.

DHL veic drošības pasākumus

Atbildot uz pieprasījumu, DHL paziņoja: “Reaģējot uz izmeklēšanu, ko veic iestādes vairākās valstīs, DHL Express ir veicis pasākumus visās Eiropas valstīs, lai aizsargātu savu tīklu, darbiniekus un iekārtas, kā arī klientu sūtījumus. Mēs esam informēti par diviem nesen notikušiem incidentiem, kas saistīti ar sūtījumiem mūsu tīklā.” Uzņēmums pilnībā sadarbojas ar attiecīgajām iestādēm.

Atbildot uz pieprasījumu, Federālais Konstitūcijas aizsardzības birojs paskaidroja, ka BfV “ekonomikas aizsardzības nodaļa informē komercsabiedrības un uzņēmumu apvienības par iespējamiem drošības riskiem”. Attiecīgs drošības paziņojums tika nosūtīts arī 28. augustā. BfV nevarēja sniegt sīkākus komentārus, jo šī nebija publiska vēstule.

Sūtījumi, kuros ir elektropreces un šķidrumi

BfV un BKA informatīvajā vēstulē norādīts, ka jāņem vērā, ka ir nosūtīti vai tiks nosūtīti vēl citi sūtījumi ar netradicionālām aizdedzināšanas ierīcēm. Uzņēmumi, ar kuriem varasiestādes sazinājās, tika aicināti pievērst uzmanību saviem darbiniekiem un veikt piesardzības pasākumus. Pašreizējā situācijā var pieņemt, ka “netradicionālās aizdedzināšanas ierīces tika nosūtītas apzināti, lai nodarītu kaitējumu kravu pārvadājumu pakalpojumu uzņēmumiem un citai loģistikas infrastruktūrai rietumu valstīs”.

Visos līdz šim atklātībā nonākušajos sūtījumos ir bijuši elektropreces un trauki ar šķidrumiem. Augstās paku pārvadāšanas izmaksas regulāri bija “ekonomiski nesamērīgas ar preču vērtību”. Drošības aprindās ir zināms, ka pēdējās nedēļās un mēnešos Vācijā ir ievērojami pastiprinājušās Krievijas sabotāžas un spiegošanas darbības, piemēram, izmantojot bezpilota lidaparātus.

Konstitūcijas aizsardzības birojs brīdina par Krievijas īstenotu sabotāžu 

Iepriekš BfV ir vairākkārt brīdinājis par Krievijas sabotāžām. Pavisam nesen, 26. jūlijā, Federālais Konstitūcijas aizsardzības birojs savā tīmekļa vietnē publicēja drošības paziņojumu, lai pievērstu uzmanību Krievijas sabotāžas aktiem: Attiecīgie gadījumi, kas novēroti visā Eiropā kopš 2023. gada, “kā arī pieaugošās norādes par iespējamām darbībām Vācijā šobrīd liek koriģēt vērtējumu: pastāv paaugstināts risks attiecībā uz sabotāžas darbībām vai atbilstošām sagatavošanās darbībām Vācijā”.

Bija arī norādes par Krievijas klātbūtni NATO bāzē Geilenkirhenē. Pagājušajā nedēļā drošības aprindas ziņoja, ka NATO gaisa spēku bāzes Geilenkirhenē netālu no Āhenes drošības līmeņa pagaidu paaugstināšana ir balstīta uz izlūkdatiem par iespējamiem draudiem no Krievijas. No kāda ārvalstu izlūkdienesta esot saņemtas nopietnas norādes “par sagatavošanās darbībām iespējamam Krievijas sabotāžas aktam pret NATO bāzi, izmantojot dronu”.

Pirms tam NATO bāzē Ziemeļreinā–Vestfālenē gandrīz 24 stundas bija spēkā otrs augstākais drošības līmenis. Pēc tam, kad nekas nenotika, drošības pasākumi tika samazināti līdz iepriekšējam līmenim.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu