Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Konflikts saasinās: Tiesnesis liek apturēt Maska platformas X darbību Brazīlijā (9)

Foto: AFP / Scanpix

Brazīlijas Augstākās tiesas tiesnesis Alešandri di Moraiss piektdien lika apturēt miljardiera Īlona Maska sociālo mediju platformas "X" darbību Brazīlijā, jo Masks nav izpildījis rīkojumu iecelt šim uzņēmumam jaunu juridisko pārstāvi Brazīlijā.

Masks ir iesaistījies mēnešiem ilgā strīdā ar šo tiesnesi, kurš vada cīņu pret dezinformāciju Dienvidamerikas lielākajā valstī.

Tiesnesis izdeva rīkojumu "nekavējoties, pilnīgi un visaptveroši apturēt "X Brasil Internet LTDA" darbību valsts teritorijā". Viņš uzdeva Nacionālajai telekomunikāciju aģentūrai ("Anatel") "veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai izpildītu" šo rikojumu 24 stundu laikā.

Di Moraiss arī aicināja "Google", "Apple" un interneta pakalpojumu sniedzējus "ieviest tehnoloģiskus šķēršļus, kas varētu novērst "X" lietotnes izmantošanu" un piekļuvi šīs platformas vietnei.

"X", kas iepriekš bija pazīstama ar nosaukumu "Twitter", ir vairāk nekā 22 miljoni lietotāju Brazīlijā.

Masks šomēnes slēdza "X" biznesa operācijas Brazīlijā, apgalvojot, ka di Moraiss draudējis uzņēmuma iepriekšējam juridiskajam pārstāvim ar aizturēšanu, lai piespiestu viņu pakļauties "cenzūras rīkojumiem".

Di Moraiss trešdien paziņoja, ka Maskam "jāieceļ jauns uzņēmuma juridiskais pārstāvis Brazīlijā 24 stundu laikā", citādi uzņēmuma darbība tiks apturēta.

Masks nosūtīja tvītus, kuros nosauca di Moraisu par "ļaunu diktatoru, kas tēlo tiesnesi" un "mēģina iznīcināt demokrātiju Brazīlijā".

"Mēs gaidām, ka tiesnesis Alešandri di Moraiss drīz liks slēgt "X" Brazīlijā - vienkārši tāpēc, ka mēs nepakļaujamies viņa nelikumīgajiem rīkojumiem cenzēt viņa politiskos pretiniekus," paziņoja "X" drīz pēc noteiktā 24 stundu termiņa beigām.

Konflikts ar Masku sākās, kad di Moraiss lika apturēt vairākus "X" kontus, kas pieder bijušā Brazīlijas prezidenta Žaira Bolsonaru atbalstītājiem.

Di Moraiss aprīlī lika sākt izmeklēšanu pret Masku, apsūdzot viņu vairāku apturēto "X" kontu atjaunošanā.

Masks un citi kritiķi apsūdz di Moraisu runas brīvības apspiešanā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu