Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Ukraina atradusi veidu, kā aizsargāt F-16 un maldināt Krieviju (7)

Foto: AP/Scanpix

Ukrainas F-16 iznīcinātāju piloti neizmanto aviobāzu skrejceļus, jo to atrašanās vietas ir labi zināmas Krievijai. Tieši tādēļ iznīcinātāju pacelšanās un nolaišanās notiek uz šosejām un automaģistrālēm, vēsta Francijas televīzijas kanāls LCI.

Pēc žurnālistu rīcībā esošās informācijas, Ukrainas karavīri ir sagatavojuši vairākus šoseju un maģistrāļu posmus, pa kuriem parasti pārvietojas vieglās un kravas automašīnas.

Uz šiem ceļiem ir demontētas sadalošās joslas, kā arī ir nomainīts asfalts. Autoceļu izmantošana kā skrejceļš F-16 lidmašīnām notiek ar mērķi samazināt daudzus riskus, galvenokārt – lai lidmašīnas nekļūtu par vieglu mērķi Krievijas raķetēm, jo Krievija labi pārzina Ukrainas aviobāzu atrašanās vietas.

Kā norāda Francijas ģenerālis Mišels Jakovlefs, Ukrainas kaujas aviācijas izmantošanas metode nav nekas jauns, un tā agrāk izmantota arī citās valstīs, tostarp arī NATO. Ģenerālis gan piebilst, ka autoceļu izmantošana lidmašīnu pacelšanai gaisā ir riskantāka, jo aviobāzu skrejceļi ir speciāli projektēti lidmašīnu uzņemšanai.

Iepriekš vēstīts, ka pirmie F-16 iznīcinātāji Ukrainā nonāca šī gada jūlija beigās. Gadu pēc tam, kad Ukrainas sabiedrotie organizēja tā saucamo “iznīcinātāju koalīciju”. Pēc mediju ziņām, pagaidām piegādātas vien 10 lidmašīnas. Iepriekš bija paredzēts, ka lidmašīnas galvenokārt tiks izmantotas Krievijas spārnoto raķešu notriekšanai.

Šonedēļ kļuva zināms, ka Ukraina vienu lidmašīnu zaudējusi – katastrofas cēlonis varētu būt bijis arī pašu ukraiņu kļūdas dēļ raidīta raķete. “Tiek izskatītas dažādas versijas, tostarp nepareiza pretgaisa aizsardzības darbība, tehniska kļūme un pilota kļūda. Tomēr precīzi iemesli būs zināmi tikai pēc izmeklēšanas beigām,” “Voice of America” sacīja avots, piebilstot, ka incidenta izmeklēšana turpinās.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu