Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Putina reitings krītas; Kremlis cenšas attaisnot diktatora popularitātes kritumu (31)

Foto: AFP / Scanpix

Kremlis īsteno sarežģītu informatīvo kampaņu, lai attaisnotu Krievijas diktatora Vladimira Putina reitinga kritumu, ko radījis Ukrainas spēku iebrukums Kurskas apgabalā, uzskata Kara izpētes institūta (ISW) eksperti.

Amerikāņu analītiķi norāda uz to, ka Krievijas valsts socioloģiskās aģentūras atzīst zināmu neapmierinātības pieaugumu Krievijas sabiedrībā pret Putinu un varasiestādēm, ņemot vērā Ukrainas iebrukumu Kurskas apgabalā.

Fonds “Obshestvennoje mnenije” 30. augustā publicēja piecas dienas iepriekš veiktas aptaujas rezultātus. Aptaujā secināts, ka 28% respondenti bijuši sašutuši vai neapmierināti par Krievijas varasiestāžu darbību pēdējā mēneša laikā. Pēc ekspertu datiem, tas ir vairāk nekā 25% un 18% aptaujās, ka veiktas attiecīgi 11. augustā un 28. jūlijā.

Respondenti tik augstu neapmierinātību nepauda pat 2022. gada novembra aptaujā, kas bija pirmā pēc sabiedrībā nepopulārās daļējās mobilizācijas.

Savukārt Krievijas Valsts sabiedriskās domas izpētes centrs (GCIOM) norādīja, ka no 12. līdz 18. augustam Putina reitings samazinājās par 3,5 procentpunktiem – līdz 73,6%. ISW norāda, ka kopš kara sākuma šāds reitinga kritums ir rekords, uz ko norāda pat Kremļa sociologi.

Periodā no 19. - 25. augustam Putina reitings turpināja kritumu – par 1,2%, noslīdot līdz 72,4%.

“Šīs aptaujas, ko veic Krievijas valsts socioloģiskās aģentūras, neliecina par īpaši izteiktu neapmierinātību un nav uzticams reālā sabiedrības noskaņojuma atspoguļojums,” piebilst ISW analītiķi.

Tiesa gan, aptaujas faktiski liecina par to, ka arī Kremlis atzīst, ka tam jāsaprot sabiedrības neapmierinātības pieaugums, kas audzis pēc Ukrainas iebrukuma Kurskas apgabalā. Eksperti piebilst, ka Kremlis, acīmredzot, cer, ka ierobežotā neapmierinātība pasargās Krievijas varasiestādes no pārmetumiem, ka tās ignorē Krievijas sabiedrības bažas par Ukrainas iebrukumu.

“Kremlis, izskatās, ir sācis sarežģītu informatīvo kampaņu, kuras mērķis ir attaisnot iekšējā auditorijā to, kādēļ Krievija turpina veikt uzbrukumus Ukrainas austrumos, bet faktiski nekādi nereaģē uz notiekošo Krievijas iekšienē – Kurskas apgabalā. Ierobežota neapmierinātības atzīšana varētu būt daļa no šīs kampaņas,” norāda ISW.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu