ASV kompānija kļūdas dēļ piegādājusi slepenas tehnoloģijas Krievijai un Ķīnai (17)

Foto: AFP / Scanpix

ASV aizsardzības nozares uzņēmējam “RTX Corp.” piespriests 200 miljonu dolāru liels sods par militāro tehnoloģiju eksportu uz Ķīnu, Irānu un Krieviju, ziņo “Bloomberg”.

Pēc aģentūras rīcībā esošajiem datiem, “RTX Corp.” brīvprātīgi ziņoja par pieļautajiem pārkāpumiem, kas, pēc uzņēmuma pārstāvju teiktā, bija saistīti ar “nepareizu aizsardzības preču klasifikāciju saskaņā ar Starptautiskajiem ieroču aprites noteikumiem”.

Uzņēmums arī piekritis samaksāt soda naudu, lai panāktu sev labvēlīgu iznākumu ASV valdības izvirzītajās apsūdzībās par eksporta kontroles pārkāpumiem, nododot sensitīvas tehnoloģijas ASV pretiniekiem.

Tikmēr, kā ziņo “Bloomberg”, RTX meitasuzņēmums nav spējis ievērot ASV eksporta kontroles noteikumus, tādēļ ir radusies situācija, kurā konfidenciāla tehnoloģija nonākusi Ķīnā. Dažos gadījumos tehnoloģijas nonākušas atpakaļ ASV, kur tās iekļautas militāro lidaparātu sistēmu melnajā sarakstā.

“Vienā gadījumā neatļautais eksports palīdzēja ienaidniekiem atklāt militāro lidmašīnu “F/A-18 E/F Super Hornet” un “EA-18G Growler” apkārtējas vides kontroles sistēmas daļu dizainu,” raksta “Bloomberg”.

Tiek norādīts, ka galvenokārt pārkāpumi tika konstatēti uzņēmumā “Rockwell Collins Inc.”, kas ir aviācijas un kosmosa tehnoloģiju ražotājs. To vēlāk iegādājās RTX priekšgājējs “United Technologies Corp.”

Paredzams, ka RTX izmantos vismaz 100 miljonus dolāru, lai stiprinātu savas atbilstības programmas.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu