Vairāk nekā puse krievu turpina izmantot YouTube, neraugoties uz centieniem apgrūtināt pakalpojuma darbību

Foto: Schutterstock.com

Saskaņā ar Sabiedriskās domas fonda veiktās aptaujas datiem vairāk nekā puse krievu joprojām skatās YouTube, bet vairāk nekā trešdaļa ir novērojuši, ka videoklipu lejuplādes ātrums ir palēninājies.

Lielākā daļa respondentu (22%) nevar skaidri nosaukt palēnināšanās iemeslu, savukārt 9% aptaujāto par vainīgām uzskata vietējās varasiestādes. Tajā pašā laikā gandrīz puse aptaujāto (44%) ir dzirdējuši ziņas par YouTube ātruma palēnināšanos. 39% respondentu norādīja, ka ir pamanījuši platformas darbības palēnināšanos, savukārt 13% ir apmierināti ar augšupielādes ātrumu.

Vairāk nekā puse respondentu (52%) skatās YouTube, no kuriem 34% to dara katru dienu, 10% respondentu skatās dažas reizes nedēļā, bet 8% šo pakalpojumu izmanto vēl retāk.

Visbiežāk skatītie videoklipi ir izklaides videoklipi, kurus skatās 22% krievu, gandrīz tikpat daudz (20%) skatās filmas un seriālus, 14% dod priekšroku ziņām, un līdzīgs skaits apmeklē platformu, lai meklētu ēdienu gatavošanas receptes.

18% krievu iespējamā YouTube bloķēšana būtu liela problēma, 21% – neliels apgrūtinājums, bet 18% nekādas izmaiņas nepamanītu. Gandrīz puse respondentu ir gatavi izmantot veidus, kā apiet bloķēšanu.

Aptauja tika veikta no 16. līdz 18. augustam 104 apdzīvotās vietās 53 Krievijas reģionos. Aptaujā piedalījās 1500 respondentu.

Jūlija beigās Krievijas Valsts domes Informācijas politikas komitejas vadītājs Aleksandrs Hinšteins paziņoja, ka varas iestādes sāks bremzēt YouTube. Pēc viņa domām, tas ir “piespiedu solis”, kas vērsts nevis pret krieviem, bet gan pret resursa administrēšanu, kas pārkāpj Krievijas likumus. Vēlāk “Roskomnadzor” paskaidroja, ka palēninājums ir saistīts ar Google atteikšanos strādāt ar Krievijas serveriem. Tomēr Google noliedza, ka būtu radušās kādas tehniskas problēmas viņu pusē.

Kopš augusta sākuma lietotāji Krievijā ir sākuši masveidā sūdzēties par YouTube darbības pasliktināšanos. Piemēram, 2. augustā pakalpojums “Failure.rf” reģistrēja vairāk nekā 15 000 sūdzību, kas ievērojami pārsniedz ierastos skaitļus, kuri turējās dažu desmitu līmenī dienā.

Krievijas varas iestādes kopš iebrukuma Ukrainā sākuma ir kaldinājušas plānus bloķēt populāro video hostinga vietni, tostarp tāpēc, ka tā ir kļuvusi par galveno platformu opozīcijas un pret karu vērsto uzskatu paušanai.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu