Aptauja: Vien katrs ceturtais vīrietis nepārsniedz atļauto braukšanas ātrumu (5)

Foto: pexels.com

Atļauto braukšanas ātrumu ikdienā pārsniedz 67% Latvijas autovadītāju, liecina pētījumu aģentūru "Norstat" pēc apdrošinātāja "Ergo" pasūtījuma veiktās aptaujas rezultāti.

Aptaujā secināts, ka lielākie ātruma pārkāpēji ir vīrieši, Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji, kā arī cilvēki vidējā vecumā un ar augstākiem ienākumiem.

Aptaujas rezultāti atklāj, ka vīrieši ir pārgalvīgāki autovadītāji nekā sievietes, ja runa ir par braukšanas ātrumu. Tā pārsniegšanā atzīstas 74% vīriešu un 60% sieviešu. Vīrieši norāda arī uz lielāku pārkāptā ātruma amplitūdu nekā sievietes un biežāk saņemtiem sodiem. Par ātruma pārkāpšanu sodīti 66% vīriešu un gandrīz divreiz mazāk jeb 36% sieviešu, liecina pētījums.

Analizējot vecuma grupas, secināts, ka atļautā ātruma neievērošana visvairāk raksturīga vecumā no 30 līdz 49 gadiem. 72% šī vecuma respondentu norāda, ka ikdienā pārkāpj braukšanas ātrumu. Tikmēr jaunāka un vecāka gadagājuma cilvēki brauc nedaudz atbildīgāk - 18-29 un 60-74 gadu vecuma grupās ātrumu pārkāpj attiecīgi 66% un 57% aptaujāto.

Pētījuma rezultāti norāda arī uz korelāciju starp iedzīvotāju ienākumiem un ieradumu pārsniegt ātrumu. Proti, pieaugot ienākumiem, palielinās pārkāpēju daudzums. Tā, piemēram, iedzīvotāju grupā ar ienākumiem 751-1000 eiro mēnesī ātruma pārsniegšanā atzīstas 61%, bet no aptaujātajiem, kuru ienākumi ir 1500 eiro un vairāk, ātrumu pārsniedz jau 84%.

Reģionu skatījumā lielākais ātruma pārkāpēju skaits ir Rīgā un Pierīgā (71-72%), bet vismazākais - Latgalē (56%), secināts aptaujā. Savukārt Vidzemes, Kurzemes un Zemgales iedzīvotāju braukšanas paradumi šajā ziņā ir līdzīgi - ātruma pārsniegšanā atzīstas ap 65% minēto reģionu autobraucēju. Sodus par šo pārkāpumu visbiežāk saņēmuši Pierīgas un Rīgas autovadītāji, bet visretāk - Latgales un Vidzemes iedzīvotāji.

Aptaujas rezultāti arī liecina, ka gandrīz puse jeb 48% Latvijas autovadītāju nekad nav saņēmuši sodu par ātruma pārsniegšanu, kamēr no vienas līdz trim reizēm sodīti 42% autovadītāju, bet vairāk nekā trīs reizes - 10% autobraucēju.

Atbildes uz jautājumu, par cik kilometriem stundā ātrums tiek pārsniegts, ļauj secināt, ka Latvijas autovadītāji visbiežāk ātrumu pārsniedz līdz 10 kilometriem stundā (59%), bet 37% - līdz 20 kilometriem stundā. Vien 4% atzīst, ka ātrumu mēdz pārsniegt par vairāk nekā 20 kilometriem stundā virs atļautā.

Aptauja veikta 2024.gada jūnijā, visā Latvijā tiešsaistē aptaujājot 1002 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Nepalaid garām!
Uz augšu