VM iecerējusi piespiedu kārtā atsavināt divas ēkas Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra teritorijā (1)

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra teritorija.
Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra teritorija. Foto: Zane Bitere/LETA

Veselības ministrija (VM), ņemot vērā Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra (RPNC) sūdzības un tiecoties paplašināt centra ārstniecības pakalpojuma sniegšanas iespējas, iecerējusi piespiedu kārtā atsavināt divas privātās ēkas centra teritorijā, Tvaika ielā, liecina VM iesniegtais likumprojekts.

Nekustamajā īpašumā Tvaika ielā 2 atrodas divas būves, kuras savulaik privatizācijas ceļā ieguvusi SIA "Rīgas psihoneiroloģisko slimnīcu rehabilitācija" - dažādu sociālo grupu kopdzīvojamā māja Aptiekas ielā 1 k-5 un garāžu ēka Aptiekas ielā 1 k-12. Kā liecina "firmas.lv" informācija, šis uzņēmums tieši un pastarpināti pilnībā pieder Vilhelmīnei Snarskai.

Lai veiktu šo divu privātpesonai piederošo būvju atsavināšanu, valdība šī gada 16.jūlijā atbalstīja 649 900 eiro pārdali starp VM budžeta programmām. 26.augustā VM saņēmusi vēstuli, kurā privātpersona informējusi ministriju, ka nepiekrīt noslēgt līgumu par labprātīgu atsavināšanu, tāpēc VM atkārtoti rosina pieņemt lēmumu par abu būvju piespiedu atsavināšanu. Privātpersona paudusi iebildumus sākt atsavināšanas procesu, kamēr nebūs pabeigts privatizācijas process zemes vienībām, kuras RPNC rosinājusi Rīgas valstspilsētas pašvaldībai atdalīt no valsts zemesgabala, ar kuru saistītas RPNC būves.

Ministrija skaidro, ka būves ir nepieciešamas veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai, lai attīstītu stacionāro infrastruktūru pacientiem, kuriem ar tiesas lēmumu noteikts medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis - ārstēšana vispārēja tipa psihiatriskajā slimnīcā, paredzot psihiatriskās multiprofesionālās rehabilitācijas iespējas sociālās dezadaptācijas un sociālās bīstamības mazināšanai.

Ar katru gadu pieaug to pacientu skaits, kuriem ar tiesas lēmumu noteikts medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis ārstēties vispārēja tipa psihiatriskajā slimnīcā, norādīts iesniegtajā likumprojektā. Šobrīd pacienti, kuriem noteikta piespiedu psihiatriskā ārstēšana, izvietoti divās nodaļās kopā ar "parastajiem" pacientiem, norāda RPNC.

Kā skaidro RPNC, abās minētajās ēkās privātpersona veic darbību, kas nav saistīta un nav savienojama ar centra sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, piemēram, vakartērpu noma un dažādu preču ražošana, kā arī dažādu transportlīdzekļu un to detaļu glabāšana.

Ražošanas ēka pastāvīgi tiek izmantota kā privātpersonas valdes locekļa un viņa ģimenes dzīvojamās telpas, kas nozīmē, ka faktiski RPNC kompleksa teritorijā atrodas ražošanas ēka, uz kuru nav attiecināmas ārstniecības iestādēm noteiktās higiēniskā un pretepidēmiskā režīma pamatprasības, tostarp prasības telpu un apkārtējās vides tīrībai, atkritumu apsaimniekošanai, infekcijas izplatīšanās risku profilaksei un ierobežošanai, norāda RPNC pārstāve Ilze Krūkle.

RPNC arī vērš uzmanību uz to, ka garāžu ēkā un tai piesaistītajā, aizņemtajā teritorijā izvietoti ilgstoši nepārvietoti mantas krājumi, kas kultūras pieminekļa kompleksā nav pieļaujams.

Atbilstoši Sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā publicētajai informācijai, privātpersonai nav piešķirts sociālo pakalpojumu sniedzēja statuss. Turklāt VM rīcībā nav informācijas par spēkā esošu līgumu, kas privātpersonas biedrībai deleģētu valsts pārvaldes uzdevumu minēto sociālo pakalpojumu sniegšanai, kaut gan ražošanas ēkā pastāvīgi uzturoties arī "dažādas personas ar asociālu uzvedību".

VM iesniegtais lēmumprojekts paredz pēc piespiedu atsavināšanas būves nodot RPNC stacionāram, lai nodrošinātu 45-50 gultas vietas un uzlabotu apstākļus šī pakalpojuma saņēmējiem - centra pacientiem.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu