Azerbaidžānā notiek pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas

Foto: EPA/Scanpix

Azerbaidžānā šodien notiek pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas, kurās, gandrīz droši, uzvarēs prezidenta Ilhama Alijeva pārstāvētā partija "Jaunā Azerbaidžāna".

Šīs ir pirmās vēlēšanas kopš Azerbaidžāna pērnā gada septembrī zibensofensīvā ieguva kontroli pār Kalnu Karabahu. Zibensofensīva beidzās ar vairāk nekā 30 gadus "de facto" pastāvējušās Kalnu Karabahas armēņu republikas varasiestāžu faktisku kapitulāciju. Pēc tās no Kalnu Karabahas uz Armēniju aizbēga faktiski visi armēņu iedzīvotāji.

Azerbaidžānā ir vienpalātas parlaments, kurā ir 125 deputāti. Līdzšinējā parlamenta sastāvā partijai "Jaunā Azerbaidžāna" ir 69 vietas, un vairums pārējo vietu sadalītas starp partijām, kas atbalsta valdību, un neatkarīgajiem kandidātiem.

Saskaņā ar konstitūciju vēlēšanām bija jānotiek pēc diviem mēnešiem, bet Alijevs tās izsludināja agrāk, lai tās nepārklātos ar ANO klimta konferenci COP29, kas novembrī notiks Baku.

Alijevs pārņēma varu valstī 2003.gadā pēc sava tēva, bijušā čekas virsnieka un komunistu laiku līdera, Heidara Alijeva nāves. Viņš bija valdījis neatkarīgajā Azerbaidžānā ar "dzelzs dūri" kopš 1993.gada.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu