"Maskava burtiski degs." Eksperti komentē masveidīgo Ukrainas dronu uzbrukumu (51)

Foto: AP/Scanpix

Naktī uz 1. septembri pret Krievijas enerģētikas objektiem tika īstenots tālās darbības rādiusa dronu uzbrukums. Uzbrukumā cieta Kašpirskas un Konakovskas kondensācijas elektrostacijas, kā arī Maskavas naftas pārstrādes rūpnīca.

Kā raksta “Defence Express”, lai arī pagaidām nav oficiālu apstiprinājumu no Ukrainas puses, analizēt ir ko. Analītiķi uzskata, ka “uzlidojumu kampaņa ir sasniegusi jaunu elpu”.

“Ja runā par dronu uzbrukumiem, tad var droši teikt, ka no šodienas uzlidojuma pa Krievijas spēkstacijām un naftas pārstrādes rūpnīcu Maskava burtiski degs – un to veicinās dažādi faktori,” norāda eksperti.

Tiek norādīts, ka Maskavas naftas pārstrādes rūpnīca atrodas Krievijas galvaspilsētas robežās, tādēļ trāpījums pa tik svarīgu objektu nav slēpjams, lai gan pilsētas dome saka, ka ugunsgrēka iemesls bijis “notriekta drona ielidošana tehniskajā telpā”. Tomēr propagandisti un Krievijas mediji raksta, ka ugunsgrēks Maskavas naftas pārstrādes rūpnīcā bijis ar “visaugstāko sarežģītības pakāpi”.

Pašai naftas pārstrādes rūpnīcai ir jauda pārstrādāt 11 miljonu tonnu naftas gadā. Svarīgi tas, ka šis uzņēmums nodrošina 40% no benzīna un 50% no dīzeļdegvielas patēriņa Maskavā un ir galvenais aviodegvielas piegādātājs galvaspilsētas lidostām.

“Ja runā par uzbrukumā cietušajām Krievijas kondensācijas elektrostacijām, tad šeit runa nav par kādu īpašu elektroenerģijas veidu, jo tās pēc savas būtības ir tās pašas termoelektrostacijas,” skaidro “Defense Express”.

Ņemot vērā jaunākos datus, Kaširskas elektrostacija kopš 2021. gada atrodas modernizācijas procesā. Krievijas varasiestādes cerēja līdz 2028. gadam palielināt elektrostacijas jaudu no 410 megavatiem līdz vairāk nekā 800 megavatiem. Konakovas stacija ļauj ģenerēt pat 2520 MW jaudas, tādēļ trāpījums pa šādu objektu būs krietni jūtamāks agresorvalsts energosistēmai.

Krievijai naktī uz svētdienu uzbrukuši 158 ukraiņu droni, kas ir viens no lielākajiem lidrobotu uzbrukumiem kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā.

Spriežot pēc mediju ziņotā, droni uzbrukuši mērķiem 15 vai 16 Krievijas apgabalos.

Krievija, kā ierasts, apgalvo, ka visi droni ir notriekti un lielu postījumu nav, taču sociālajos tīklos izplatījušies video, kur redzami ugunsgrēki, un tiek ziņots par dronu pārlidojumiem un sprādzieniem.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu