Noskaties Ropažu novada dome noskatījusi ekskluzīvu savrupmāju jaunam bērnudārzam (3)

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Ropažu novada dome iecerējusi ierīkot bērnudārzu greznā privātmājā, kas nesen konfiscēta par labu valstij kā noziedzīgi iegūta manta, vēsta LTV raidījums “de facto”. Īpašums pašlaik pirmsskolas izglītības iestādei nav piemērots, un pašvaldībā nevar pateikt, cik naudas nāksies iztērēt, lai ēku pielāgotu bērnu vajadzībām.

Krāšņā, bet ne pārāk labi uzturētā savrupmāja Ropažu novada Sunīšu ciemā pērn nonāca valsts īpašumā. Viscaur zelta krāsas dekoriem rotātais īpašums iepriekš piederēja Jurijam Savinkovam, kurš pirms daudziem gadiem medijos tika dēvēts par bijušo Interpola ofisa šefu Uzbekistānā. 2015.gadā Savinkovu arestēja Maskavā un izdeva Taškentai, kur viņu vainoja nelegālā uzņēmējdarbībā, pretlikumīgā naudas izvešanā no valsts, pilnvaru pārsniegšanā un korupcijā.

Savinkova darījumus sāka izmeklēt arī Latvijā, un 2018.gadā viņa naudu divu banku kontos, vērtspapīrus un četrus nekustamos īpašumus atzina par noziedzīgi iegūtiem un konfiscēja par labu valstij.

Vienu no konfiscētajiem īpašumiem nolūkojusi Ropažu novada dome. Vairums deputātu vēlas te ierīkot bērnudārzu. Lai gan ēka nebūt neatbilst bērnudārza prasībām.

Pērn Ministru kabinets nolēma īpašumu nodot Ropažu novadam. Pašvaldība šī gada budžetā atvēlēja naudu, lai māju pielāgotu pirmsskolas izglītības iestādei. Taču īpašums bērnu uzņemšanai 2.septembrī nebūs gatavs.

“Mēs to remontējam, lai varētu dabūt divus atzinumus. Tas ir, Veselības inspekcijas un ugunsdzēsēju. Divi atzinumi. Ar šiem atzinumiem mēs ejam uz IKVD, Izglītības ministriju un saņemam licenci,” plānu stāsta domes deputāts Pēteris Salenieks, kurš vienlaikus ir arī Garkalnes pirmsskolas izglītības iestādes “Skudriņas” vadītājs. Viņš atzīst, ka

privātmāju, kas būvēta divām personām, pārvērst par bērnudārzu 40 bērniem ātri nevar – jāpielāgo ūdensapgāde un kanalizācija: “Tur ir santehnika visa izplēsta, griesti izplēsti un notiek remonts.”

Domes deputāts Salenieks vai nu negrib atklāti saukt pārbūves izmaksas, vai arī viņam nav ne jausmas, cik tas prasīs. Personāla algām vajadzētu ap 100 tūkstošiem eiro gadā, rēķina deputāts.

“Šogad jau bija piešķirta nauda 60 tūkstoši eiro elementāru lietu iegādei, ar ko varētu sākt darboties,”

saka deputāts.

Lai gan ēkā jau notiek kaut kādi būvdarbi, iepirkums par tiem sludināts nav. Kā skaidro Salenieks, darbi neesot lieli, un pagaidām iztikuši ar cenu aptaujas procedūru. Paspējuši par pāris tūkstošiem eiro nopirkt traktoriņu zāles pļaušanai.

Pašvaldībā nolēmuši nesteigties un pašlaik mērķē uz bērnudārza atvēršanu Sunīšos nākamajā gadā. Vairāki tuvāko māju iedzīvotāji gan nevēlas šo bērnudārzu. Viņi, piemēram, iebilst pret automašīnu skaita pieaugumu šaurajās ciemata ielās. Pret ideju šovasar iesniegumā domei parakstījušies 17 kaimiņu māju iedzīvotāji.

“Deputātiem nav likti priekšā nekādi argumenti, lietderības izvērtējums, vai tieši šajā vietā ir lietderīgi izveidot šo pirmsskolas izglītības iestādi. Vai finansiāli tas ir izdevīgi, šāda izvērtējuma nav,”

saka Ropažu novada domes deputāts Gundars Jankovs (LZS), kurš ir viens no tiem, kas nepiekrīt šādai pašvaldību naudas ieguldīšanai.

Ne visiem deputātiem arī sniegta pilnvērtīga informācija par rindām uz bērnudārziem un vai Sunīšos tāds maz ir nepieciešams. Īpaši, ņemot vērā, ka tuvākajos gados plānots jauns bērnudārzs ar 200 vietām Garkalnē.

Pēc Jankova domām, prātīgākais būtu grezno savrupmāju izsolīt. Taču pašvaldība pati to darīt nevar. Kā “de facto” atbildēja Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijā, likums paredz, ja konfiscētais īpašums nav nepieciešams pašvaldības funkcijām, tad tas jāatgriež atpakaļ valstij. Bet no domes deputāta Salenieka teiktā var secināt, ka dome no šāda īpašuma tāpat vien negrib atteikties.

Saskaņā ar ar Valsts ieņēmumu dienesta sniegtajiem datiem, pēdējos četros gados Latvijā kriminālprocesos kā noziedzīgi iegūta manta konfiscēti 43 nekustamie īpašumi. No tiem 15, pamatojoties uz pašvaldību lūgumiem, pašlaik nodoti pašvaldībām to funkciju nodrošināšanai.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu