Noskaties "Nekā Personīga": Šlesera kampaņu pirms 12. Saeimas vēlēšanām finansējusi Putina tuvākā drauga ģimene (47)

Ainārs Šlesers
Ainārs Šlesers Foto: Ekrānuzņēmums no video

Šogad apritēja desmit gadi, kopš Krievija iebruka Ukrainas austrumos un anektēja Krimu. Tolaik, 2014. gadā, arī Latvijas iedzīvotājus biedēja ar Ukrainas scenāriju. Lai tas nenotiktu, jānotiek nācijas izlīgumam, vēstīja kampaņa, kuras seja bija Ainārs Šlesers un ko apmaksāja biedrība "Nācijas izlīgums". Analizējot biedrību gada pārskatus, "Nekā personīga" atklājis, ka starp kampaņas finansētājiem ir Krievijas prezidenta tuvākā drauga ģimenei piederošs uzņēmums.

2014. gadā Šlesers paziņoja, ka atgriežas politikā un startēs Saeimas vēlēšanās ar partiju "Vienoti Latvijai". Viņš komandā piesaistīja bijušos premjerus Aigaru Kalvīti un Ivaru Godmani, un 2014. gada vasarā sāka reklamēt partijas lokomotīves.

Taču kampaņot viņš sāka daudz agrāk. Jau janvārī Šlesers ar diviem partijas "Vienoti Latvijai" valdes locekļiem Andri Pudānu un Mareku Zeltiņu dibināja biedrību "Nācijas izlīgums", un martā sākās plaša reklamēšanās. Pirmā video rullīša kadros izmantoti vardarbīgi skati no Ukrainas Maidana. Reklāma parādījās pāris nedēļas pēc tam, kad Krimu okupēja Krievijas karaspēks.

Biedrības “Nācijas izlīgums” reklāmas teksts:

"No vārdiem līdz lodēm ir viens solis. Ukraina nekad nedrīkst atkārtoties Latvijā. Latvija nekad nebūs Krievijas guberņa. Latgale nekad nebūs Krima. Ārēji mēs esam drošībā - Eiropā un NATO. Draudi nāk no mums pašiem. Mēs izmirstam, vecie aiziet, jaunie aizbrauc, mazie nepiedzimst. 20 gados ceturtā daļa Latvijas. Nelīdzēs Eiropa. Mums latviešiem jāapvieno tautas ar dažādām kultūrām, bet kopīgu valsti.

Nācijas izlīguma pamatā ir latviešu valoda - vienīgā valsts valoda Latvijā. Mēs cienīsim visas valodas, bet šeit ir Latvija. Ekstrēmisti ar saukļiem "krievi nāk" un "fašizm ņeproiģot" grib mūs paturēt pagātnē, bet mums jādomā par rītdienu, un laika ir maz. Piedosim viens otram, neatdosim Latvijas krievus Krievijai. Tie ir mūsu cilvēki. Trešdaļa Latvijas nedrīkst justies lieki, bez savas dzimtenes un valsts. Krievs, ukrainis, ebrejs. Luterānis, pareizticīgais vai katolis. Tā ir Latvijas daļa, jo stiprākais sper soli pretī. Tagad ir brīdis, lai cilvēki atgrieztos, lai Latvija būtu bagāta, lai bērni dzimtu lielās un stiprās ģimenēs. Būsim vienoti Latvijai. Ir laiks. Ainārs Šlesers."

Citā biedrības reklāmas rullītī izskan aicinājums neslēgt krievu skolas. Tajā teikts, ka Ukrainas notikumos nav vainojama Krievijas agresija, esot pietrūcis nācijas izlīguma.

"Nācijas izlīguma pamatā ir latviešu valoda, vienīgā valsts valoda Latvijā. Bet tā nedrīkst kļūt par ieroci naidam un sašķeltībai. Ja Ukrainā būtu nācijas izlīgums, valstī šodien nelītu asinis. 50 gadu laikā padomju varai neizdevās asimilēt latviešus. Kas ļauj domāt, ka mēs šodien ar varu spēsim asimilēt cittautiešus? Nācijas izlīgumam jāsākas skolā. Neliegsim Latvijas krievu bērniem mācīties dzimtajā valodā, neslēgsim skolas. Gluži pretēji - visiem Latvijas bērniem neatkarīgi no tautības līdz piektajai klasei jāzina trīs valodas - latviešu, angļu un krievu, līdz devītajai - vēl viena svešvaloda. Beidzot vidusskolu, bērnam jābūt Latvijas patriotam, jārunā vismaz četrās valodās un jāspēj iestāties pasaules labākajās augstskolās, lai ar zināšanām atgrieztos Latvijā. Latvija vienmēr ir bijusi daudznacionāla. Kā Hanzas pilsēta Rīga gadsimtiem ilgi ir bijis svarīgs tirdzniecības centrs, vienojot Rietumus un Austrumus. Jādara tas, ko reiz darīja jaunlatvieši - Valdemārs, Barons, Alunāns un citi. Vislabākā izglītība un valodu zināšanas ir galvenā atslēga uz veiksmīgu, bagātu un attīstītu valsti. Būsim Vienoti Latvijai. Ir laiks. Ainārs Šlesers."

Prese Šleseram tolaik prasīja, kādēļ reklāmas apmaksā biedrība, nevis partija "Vienoti Latvijai". Viņš atbildēja, ka uzrunā Latvijas sabiedrību, nevis vēlētājus, un "kā privātpersona" popularizē ideju par nācijas izlīgumu.

Ziedojumiem partijām ir ierobežojumi. Ziedot nevar uzņēmumi, summai ir griesti. Biedrībām šādu ierobežojumu nav. Biedrības ziedojumu pārskats liecina, ka 2014. gadā tā saņēma 350 tūkstošus eiro.

75 tūkstošus eiro Nācijas izlīgumam ziedojis uzņēmējs Mihails Uļmans, kas tagad apsūdzēts maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā. 40 tūkstošus ziedoja firma "Ad Hook Digital", kas tagad pārsaukta par "Forestry Finance". Tās lielākais īpašnieks ir Uļmana biznesa partneris Germans Savickis. Vēl 35 tūkstoši eiro nāca no uzņēmuma "MB Investīcijas". Tagad tas ir likvidēts, bet pie vēsturiskajiem īpašniekiem un vadītājiem atrodams Uļmans un Savickis. 100 tūkstošus ziedoja Rietumu Banka, un vēl 100 tūkstošus SIA "Dzintaru 28", kas nodarbojās ar dzīvokļu nama attīstīšanu Jūrmalā.

Dzintaru prospektā 28 būvniecība sākās 2014. gadā. Tātad tobrīd dzīvokļu, ko pārdot, firmai vēl nebija. Vienīgie ienākumi bija no aizdevuma, taču akcionāri atlicināja 100 tūkstošus eiro ziedojumam biedrībai "Nācijas izlīgums".

25% firmas daļu tobrīd piederēja nekustamo īpašumu jomas uzņēmējai Nataļjai Rudzītei, bet lielākie īpašnieki ar 34% katram bija Britu Virdžīnu salu kompānija ar slēptiem īpašniekiem "Wexford Finance" un Krievijas pilsonis Kirils Kovaļčuks.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Dzintaru 28 īpašnieki 2014.gadā:

Nataļja Rudzīte 25%

Wexford Finance 34%

Kirils Kovaļčuks 34%

Aleksandrs Ordžonikidze 7%

Kovaļčuks pārstāv vienu no Krievijā ietekmīgākajām ģimenēm. Viņš vada Nacionālo mediju grupu, kam pieder daļas daudzos drukātajos izdevumos, arī televīzijas kanālos, piemēram, propagandai svarīgākajā "Pirmajā kanālā". Uzņēmums pieder Kirila tēva brālim Jurijam Kovaļčukam. Nacionālās mediju grupas padomi vada Alina Kabajeva - sieviete, kas tiek uzskatīta par Vladimira Putina jaunāko bērnu māti.

Kirils Kovaļčuks
Kirils Kovaļčuks Foto: Ekrānuzņēmums no video

Kirila Kovaļčuka tēvs Mihails vada valsts galveno zinātnisko iestādi atomenerģijas jomā - Kurčatova institūtu, bet viņa brālis Jurijs tiek uzskatīts par otru ietekmīgāko personu valstī. Viņš ir Vladimira Putina tuvākais draugs un personīgais baņķieris. Viņam pieder mediju impērija, banka "Rossija" un, saskaņā ar Alekseja Navaļnija savulaik publiskoto, par Putina daču sauktā māja Valdajā, kas ir Krievijas diktatora rezidence.

Abass Gaļamovs, Polittehnologs un konsultants

Abass Gaļamovs
Abass Gaļamovs Foto: Ekrānuzņēmums no video

Kovaļčuks ir viens no nedaudziem cilvēkiem, kam Putins patiesi uzticas. Kovaļčuks ir daudz ietekmīgāks nekā citi Putina tuvākā loka cilvēki - Rotenbergi, Timčenko. Jā, tie ir uzņēmēji, kam Putins uzdeva un atļāva pelnīt naudu, proti, tie ir Putina taustekļi, kas ielaisti Krievijas ekonomikā. Bet Kovaļčuks bez tā pārvalda arī politiskos instrumentus, ar kuru palīdzību Putins notur varu.

Abass Gaļamovs (Abbas Gallyamov) savulaik strādāja Krievijas valdības aparātā. Periodā, kad Putins bija premjers, Gaļamovs rakstīja viņa runas. Tagad polittehnologs dzīvo Izraēlā un uzstājas krievu opozīcijas un Ukrainas kanālos.

Abass Gaļamovs, Polittehnologs un konsultants

Kovaļčuks bija viens no kara ideologiem. Tas šobrīd jau ir faktiski vispārzināms fakts. Kopā ar Patruševu viņi bija tie, kas nolēma, ka karot var un vajag. Viņa vaina tajā, kas notiek tagad, ir milzīga.

Kādreizējais Putina runu rakstītājs ir pārliecināts, ka Kirils Kovaļčuks pats uz savu galvu neizlemtu finansēt poliskas kampaņas Latvijā.

Ainārs Šlesers, "Latvija pirmajā vietā" Saeimas frakcijas vadītājs

NP: Priekšvēlēšanu kampaņā jums bija tāda biedrība "Nācijas izlīgums" un viens no ziedotājiem bija uzņēmums, kura akcionārs bija Kirils Kovaļčuks.

"Nācijas izlīgums"? Nekad neesmu bijis saistīts ar šādu organizāciju. Atvainojos.

NP: Jūs esat viens no tās dibinātājiem.

"Nācijas izlīgumā" nē. Kas tā ir par organizāciju?

Foto: Ekrānuzņēmums no video

NP: Biedrība "Nācijas izlīgums".

Kurā gadā?

NP: 2014. gadā.

Es esmu bijis šajā biedrībā?

NP: Jā, dokumentos parādās, ka tur ir trīs dibinātāji, viens no tiem jūs.

Un kas tie pārējie?

NP: Pudāna kungs un Zeltiņa kungs.

Tad jājautā viņiem, noteikti tas bija vairāk saistīts ar viņiem. Bet es tur neko aktīvi neesmu darījis, pat ja tāda biedrība…

NP: Kovaļčuku pazīstat?

Nepazīstu, nekad neesmu ticies ar šādu cilvēku.

Biedrības "Nācijas izlīgums" dokumentos atrodami trīs cilvēku paraksti – Šlesera, Pudāna un Zeltiņa. Šlesers bija vienīgais biedrības valdes loceklis.

Mareks Zeltiņš, Biedrības "Nācijas izlīgums" līdzdibinātājs, bijušais partijas "Vienoti Latvijai" valdes loceklis

Ziniet, es kā reiz par finanšu jautājumiem nebiju atbildīgs. Vairāk administratīvi, bet finanšu jautājumus es nerisināju.

NP: Kas risināja finanšu jautājumus? To atceraties?

Katrā gadījumā ne es, ne Pudāna kungs ar finansēm… nekad tādi finanšu resursi nav bijuši, un īsti pie tiem arī neesam strādājuši.

Ainārs Šlesers, "Latvija pirmajā vietā" Saeimas frakcijas vadītājs

NP: Mihaila Uļmana ziedojumu šai kampaņai - to atceraties?

Zinu, jā, Mihailu Uļmanu pazīstu.

NP: Jūs viņu uzaicinājāt vai viņš pats vēlējās jums ziedot?

Nu, viņš ir bijis uzņēmējs, tagad viņa dzīve ir pagriezusies citā virzienā, bet es esmu viņu zinājis, bet mums nekādi kopīgi biznesi nav bijuši nekad dzīvē. Bet, iespējams, viņš ir kaut ko atbalstījis.

NP: "Rietumu banka" arī atbalstīja…

"Rietumu banka", jā, es varu pateikt, ka ar Leonīdu Esterkinu, ar Arkādiju Suharenko man ir labas attiecības. Un, ja viņi atbalsta to politiku, kuru es realizēju, es esmu tikai priecīgs.

Biedrību "Nācijas izlīgums" pēc vēlēšanu kampaņas 2015. gadā likvidēja. Kirils Kovaļčuks 2016. gadā tika iekļauts ASV sankcijās, viņš sankcionēts arī Eiropā, Ukrainā, Lielbritānijā un citur. Latvijas firmā "Dzintaru 28" Kovaļčuka daļas pārņēma viņa sieva Kira. Tagad viss uzņēmums oficiāli pieder Kovaļčuka biznesa partnerim Aleksandram Ordžonikidzem, kurs Krievijā pazīstams kā mediju menedžeris, propagandists un slavena Staļina līdzgaitnieka mazdēls.

Neraugoties uz masīvo kampaņu, partijai “Vienoti Latvijai” pirms desmit gadiem iekļūt parlamentā neizdevās. Valsts drošības dienests un Satversmes aizsardzības birojs nekomentēja, vai Kovaļčuku pēdas kampaņā ir vērtējama, kā Krievijas mēģinājums ietekmēt Latvijas Saeimas vēlēšanas. Dienesti norāda, ka kampaņu un ziedotāju vērtēšana ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja kompetencē. KNAB par "Nācijas izlīguma" finansēto kampaņu savulaik veica pārbaudi, bet nekādus pārkāpumus neatrada. Rietumu banka mums atbildēja, ka ziedojumu pārskaitīja biedrības "Nācijas izlīgums" statūtos minēto mērķu īstenošanai, bet to, kas ir citi ziedotāji, nezina.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu