Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Par aicinājumiem uz politiķa Vildersa slepkavību Nīderlandē tiesā divus Pakistānas pilsoņus

Foto: PETER DEJONG/AP

Pirmdien Nīderlandē sākta prāva, kurā aizmuguriski tiek tiesāti divi Pakistānas pilsoņi par kūdīšanu uz nīderlandiešu politiķa Gērta Vildersa slepkavību.

Nīderlandes prokuratūra apsūdzējusi 56 gadus veco musulmaņu sludinātāju Muhamedu Ašfaru Džalali par savu sekotāju aicināšanu noslepkavot Nīderlandes Brīvības partijas (PVV) līderi Vildersu, solot par to "atlīdzību" pēc nāves.

Par aicinājumiem uz Vildersa slepkavību apsūdzēts arī partijas Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) līderis Saads Husains Rizvi.

Šie aicinājumi izteikti, gan uzstājoties ar runām, gan sociālās saziņas vietnēs, gan tālruņa īsziņās, norādījusi prokuratūra.

Prāva notiek paaugstinātās drošības tiesas zālē netālu no Amsterdamas Shipholas lidostas.

Nīderlandes varasiestādes lūgušas Islamabadas tiesisko palīdzību, lai apsūdzētos nopratinātu un nogādātu tiesā.

Tomēr starp abām valstīm nav līguma par savstarpējo tiesisko palīdzību, un abi aizdomās turētie tiek tiesāti aizmuguriski.

Pagājušā gada septembrī Nīderlandes tiesa aizmuguriski piesprieda 12 gadu cietumsodu pakistāniešu kriketa spēlētājam Halidam Latifam, kurš bija izsludinājis atlīdzību par Vildersa slepkavību pēc tam, kad pretrunīgi vērtētais politiķis organizēja pravieša Muhameda karikatūru konkursu.

Vilderss konkursu drošības apsvērumu dēļ atsauca pēc tam, kad tas Pakistānā izsauca masu protestus.

Vildersam jau kopš 2004.gada tiek nodrošināta pastāvīga policijas apsardze.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu