Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Noskaties Ko varam piemeklēt jaunajam elektroauto iegādes atbalstam?

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Elektromobiļu tirdzniecība būtiski sarukusi kā visā pasaulē, tā Latvijā. Nepieciešams jauns stimuls, un tāds ir - noteiktos gadījumos valsts atbalsts jaunas bezizmešu automašīnas iegādei Latvijā var sasniegt pat 9000 eiro, vēsta raidījums "TV Autoziņas".

Uz maksimālu atbalsta summu var cerēt vien daudzbērnu jeb 3+ ģimenes, kas izvēlēsies jaunu septiņvietīgu elektroauto vai - uzmanību! - ārēji lādējamu hibrīdu jeb tā saukto "plug-in" hibrīdu.

"Auto Bassadone" tirdzniecības vadītāja Riharda Mežoka ieskatā, tas ir pozitīvs pavērsiens, jo šādu modeļu piedāvājumā ir vairāk. Tiesa gan, 100% elektromobiļus ar tik lielu pasažieru vietu skaitu un saprātīgu cenu pārsvarā var atrast tikai komercauto segmentā.

Labā ziņa - valsts atbalsta saņemšanai nav ierobežots maksimālais sēdvietu skaits, tāpēc var lūkoties pēc elektriska busiņa. Lādējamā hibrīda iegāde kļūst vilinoša Vienlaikus Mežoks norāda, ka tirgū parādās arī pieejamāki standarta izmēra elektromobiļi, kuru iegādi būtiski atslogo arī līdzšinējais valsts atbalsts 4500 eiro apmērā, jo cena nepārsniedz 30 000 eiro.

Valsts atbalsts jauna lādējamā hibrīdauto iegādei tagad pieaudzis uz pusi - no 2250 līdz 4500 eiro. Arī PHEV tipa automašīnu cenas samazinās, tāpēc Mežoks pieļauj, ka pēc jauno atbalsta noteikumu izsludināšanas interese par PHEV varētu būt pat lielāka nekā par elektromobiļiem.

Bet vai tirgū vispār iespējams atrast septiņvietīgu lādējamo hibrīdu, kura cena neiesniegtos "premium" augstumos? Pat vairākus, un šoreiz tie vairs nav pasažieru furgoni.

Piemēri ir jaunais "Hyundai Santa Fe" un gada nogalē gaidāmā "Peugeot 5008" jaunais modelis.

Valsts atbalsts būtiski palielināts arī lietotu elektromobiļu un lādējamo hibrīdu iegādei, taču ar vienu piebildi - tas viss attiecas tikai uz privātpersonām. Juridiskās personas jeb, vienkāršāk sakot, uzņēmumi, kas izmanto elektromobiļus, spiesti veikt nopietnus aprēķinus, lai novērtētu elektroauto rentabilitāti.

Vai uzņēmumiem būtu interesanti arī lādējamie hibrīdi? Tie tomēr patērē degvielu, un arī īpašās numurzīmes, atšķirībā no Lietuvas, pie mums tiem neizsniedz. Taču tiem ir paredzamāka nākotnes vērtība nekā 100% elektroauto.

Jaunākie lādējamie hibrīdi ar elektrību spēj veikt līdz 100 km un pat vairāk, dažiem ir pat ātrās uzlādes iespēja, kādas agrāk nebija. Savukārt pašu automašīnu cenas jau izlīdzinājušās ar tāda paša modeļa dīzeļiem.

Nepalaid garām!
Uz augšu