Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Pētījums: Pamatalgojums Latvijā pieaudzis par vairāk nekā 8%

Foto: Shutterstock

Latvijā vidējais pamatatalgojums mēnesī, tam pašam darbiniekam strādājot tajā pašā amatā, gada laikā pieaudzis par 8,2%, liecina atalgojuma pētījumu un vadības konsultāciju uzņēmuma "Figure Baltic Advisory" veiktais ikgadējais Vispārējais atalgojuma pētījums.

Pērn atalgojums Latvijā pieaudzis lēnāk nekā gadu iepriekš, kad kāpums bija par 11,5%.

Savukārt Igaunijā vidējā mēneša pamatalga pērn palielinājās par 7,3%, bet Lietuvā - par 8,8%.

Latvijas reģionos mēneša pamatalga un gada kopējā alga augusi straujāk nekā Rīgā - reģionos mēneša pamatalga pieauga par 9,1%, kamēr Rīgā kāpums bija par 8%, savukārt gada kopējā alga reģionos palielinājās par 11,7%, bet Rīgā - par 9,5%. Vienlaikus Rīgā maksā vidēji par 13,6% lielāku atalgojumu nekā reģionos.

Pētījumā aprēķinātas arī vidējās algu izmaiņas dažādās darbinieku grupās. Mēneša pamatalga visstraujāk augusi funkciju vadītājiem - par 9% un speciālistiem - par 9%, bet vislēnākais kāpums bijis vidēja līmeņa vadītājiem un ekspertiem - par 7%. Savukārt gada kopējā alga visstraujāk augusi jaunākajiem speciālistiem, strādniekiem - par 11% un speciālistiem - par 11%, bet vislēnāk vadītājiem, ekspertiem - par 9% un vecākajiem speciālistiem - par 9%.

"Figure Baltic Advisory" valdes locekle un vadošā konsultante Anta Praņēviča skaidro, ka, analizējot faktorus, kas ietekmējuši atalgojuma izmaiņas, secināts, ka lielu ietekmi šogad radīja iekšējā taisnīguma un vienlīdzības nodrošināšana organizācijās - 57% organizāciju norādījušas, ka tas ietekmēja atalgojumu lielā mērā, bet 19% pauduši, ka ietekme bija būtiska.

Tomēr nozīmīgāka ietekme joprojām ir individuālajiem darba rezultātiem - 48% organizāciju norādījušas, ka ietekmējis atalgojumu lielā mērā, bet 36%, ka nozīmīgi, kā arī amata nozīmīgumam organizācijās - 57% organizāciju norādījušas, ka tas lielā mērā ietekmējis atalgojumu, bet 25% atzinuši būtisku ietekmi.

Organizāciju izteiktajās prognozēs "Figure Baltic Advisory" sagaida, ka nākamajā gadā atalgojuma pieaugums Latvijā būs mērenāks - mēneša pamatalga varētu pieaugt par 5,3%, un arī gada kopējā alga varētu augt par 5,3%.

Lietuvā prognozēts straujāks pieaugums - mēneša pamatalgas pieaugums tiek lēsts par 6,3%, bet gada kopējās algas - par 6,9%. Savukārt Igaunijā mēneša pamatalga varētu pieaugt par 5,4%, bet gada kopējā alga - par 5,6%.

Analizējot plānotās darbinieku izmaiņas līdz 2024.gada beigām, secināts, ka 57% organizāciju Latvijā darbinieku skaits palielināsies, kamēr Lietuvā un arī Igaunijā 63%, savukārt 31% organizāciju Latvijā darbinieku skaits šā gada laikā nemainīsies (Lietuvā - 26%, Igaunijā - 25%), bet 12% - samazināsies (Lietuvā - 11%, Igaunijā - 12%).

Pētījumā noskaidroti arī populārākie papildu labumi, kurus organizācijas piedāvā darbiniekiem - izplatītākais no tiem ir izklaides pasākumi (sporta pasākumi darbiniekiem, Ziemassvētku balle un citi), ko piedāvā 96% no organizācijām, kas piedalījās pētījumā. Seko iespēja strādāt attālināti (95%). Pērn tas bija populārākais papildu labums, bet izklaides pasākumi bija otrajā vietā. Vienlīdz populārā šogad ir arī veselības apdrošināšana, ko piedāvā 95% organizāciju.

2024.gada Vispārējais atalgojuma pētījums atspoguļo atalgojuma tendences darba tirgū Latvijā. Pētījums iekļauj informāciju par atalgojuma noteikšanas praksi Latvijas organizācijās, kā arī datus par atalgojumu un tā komponentēm dažādos amatos, kas ļauj izvērtēt organizācijas atalgojuma konkurētspēju darba tirgū.

Pētījuma mērķis ir sniegt objektīvu informāciju par atalgojumu un tā apjomu dažādās pozīcijās. Šogad pētījumā piedalījās 414 Latvijas organizācijas no dažādām nozarēm, sniedzot datus par 96 240 amatu pozīcijām, 412 Lietuvas organizācijas (97 297 amata pozīcijas) un 482 Igaunijas organizācijas (91 173 amata pozīcijas). Pētījumā tiek analizētas arī atalgojuma izmaiņas salīdzinoši ar iepriekšējiem gadiem un raksturots, ko organizācijas var sagaidīt attiecībā uz darbinieku atalgojumu nākamajā periodā.

"Figure Baltic Advisory" ir darba tirgus izpētes un vadības konsultāciju uzņēmums Baltijā. Kopš 2007.gada uzņēmums veic atalgojuma pētījumus un ar to saistītos jautājumos konsultē klientus visā Baltijā. Agrāk "Figure Baltic Advisory" Igaunijā un Latvijā bija pazīstams kā "Fontes", bet Lietuvā aptaujas tika veiktas ar nosaukumu "Baltic Salary Survey".

Svarīgākais
Uz augšu