Šodienas redaktors:
Vita Daukste-Goba

Pārtrauc sadarbību ar vairāku ugunsdzēsēju depo būvniecībā iesaistīto "Rere būve" (1)

Foto: Evija Trifanova/LETA

Nodrošinājuma valsts aģentūra (NVA) ir pārtraukusi sadarbību ar vairāku ugunsdzēsēju depo būvniecībā iesaistīto uzņēmumu "Rere būve", jo tas ilgstoši nespēj izpildīt uzņemtās līgumsaistības un pabeigt darbus pilnā apjomā Dagdas un Ilūkstes depo, kā arī piegādāt nepieciešamās iekārtas Priekules un Iecavas depo ēkās, informēja NVA.

Aģentūra par pieņemto lēmumu būvkomersantu informējusi 19.augustā, nosūtot paziņojumu par līguma uzteikumu.

Kā norādījusi aģentūras direktore Ramona Innusa, lēmums pārtraukt līgumu nav bijis vienkāršs, bet "ir nopietni izvērtēts būvkomersanta līdz šim demonstrētais izpildījums, tādēļ šis ir optimāls risinājums, lai pēc iespējas mazinātu valsts budžetam nodarīto zaudējumu apmēru, sekmētu objektu pabeigšanu saprātīgā termiņā un to pilnvērtīgu ekspluatāciju".

Ilūkstes un Dagdas depo darbi tiekot kavēti kopš 2023.gada 1.jūlija, bet kopš šī gada maija vispār neesot pavirzījušies uz priekšu. Vērtējot faktisko darbu izpildes progresu iepriekšminētajā laika periodā, secināms, ka šajos objektos izpildīto darbu vērtība nav sasniegusi pat 2% no šo objektu kopējās būvdarbu vērtības, neskatoties uz būvkomersanta būvsapulcēs un vēstulēs dotajiem solījumiem pabeigt darbus noteiktos termiņos, klāsta NVA.

Saskaņā ar būvkomersanta šī gada 17.aprīlī iesniegto darbu izpildes laika grafiku, Ilūkstes un Dagdas objektu nodošana ekspluatācijā bija plānota līdz 2024.gada 20.maijam, vēlāk to pārceļot līdz 20.jūnijam. Savukārt 17.jūlijā būvkomersanta iesniegtajā grafikā Dagdas objekta ekspluatācijā nodošanas termiņš tika pagarināts līdz 30.augustam un Ilūkstes - līdz 22.oktobrim.

Izvērtējot faktisko darbu izpildes tempu objektos un pieļauto darbu izpildes laika grafikā noteikto starptermiņu kavējumu, NVA secinājusi, ka arī šo gala termiņu ievērošana, ar būvkomersanta demonstrēto darba tempu un darbu organizāciju, tehnoloģiski vairs nav iespējama.

Priekules un Iecavas depo ēkas tika nodotas ekspluatācijā 2023.gada maijā, bet līdz šim būvkomersants nav piegādājis aizsargdrēbju glabāšanas skapjus, kā arī nav nodevis šo objektu "BIM as-built" (kā uzbūvēts) modeļus, tādējādi ilgstoši liedzot šo objektu pilnvērtīgu ekspluatāciju.

Turklāt būvkomersants attiecībā uz šo saistību izpildi nav arī ievērojis savās garantijas vēstulēs noteiktos termiņus, proti, Priekules objektam BIM nodevumu nodot līdz 2024.gada 8.februārim un aizsargdrēbju glabāšanas skapjus piegādāt un uzstādīt līdz 2024.gada 23.februārim, savukārt, Iecavas objektam BIM nodevumu nodot, kā arī aizsargdrēbju glabāšanas skapjus piegādāt un uzstādīt līdz 2024.gada 15.aprīlim, pārmet NVA.

Ņemot vērā visus šos faktus, NVA lēmusi par līguma vienpusēju izbeigšanu. Aģentūra ir uzsākusi darbu pie jaunu iepirkuma procedūru sagatavošanas, lai nodrošinātu būvdarbu pabeigšanu Dagdā un Ilūkstē, kā arī iekārtu piegādi Priekulē un Iecavā.

Līgums ar uzņēmumu tika noslēgts 2021.gada 2.augustā. Būvkomersants apņēmās uzbūvēt četrus objektus par kopējo summu 7 274 788 eiro, ar pievienotās vērtības nodokli. Patlaban objekti ir pabeigti par 94%. Būvkomersantam ir piemērots līgumsods par darbu izpildes termiņa nokavējumu.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Rere būve", kas pieder AS "Rere grupa", patiesā labuma guvēji ir Didzis Putniņš un Ainārs Pauniņš. Pērn uzņēmuma apgrozījums bija 14,9 miljoni eiro, bet peļņa - 908 492 eiro.

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu