Šodienas redaktors:
Vita Daukste-Goba

Par vairāk nekā tūkstoti otrā līmeņa pensiju uzkrājumu mantinieki nav izrādījuši interesi (15)

Foto: Shutterstock

Mantinieki nav izrādījuši interesi par vairāk nekā tūkstoša mirušo otrā pensiju līmeņa dalībnieku uzkrājumiem, liecina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) dati par laika posmu no 2020. līdz 2023.gadam.

Visos šajos gadījumos mantojumā atstātais pensiju otrā līmeņa kapitāls pārsniedz 43,75 eiro, savukārt mazākas summas nav mantojamas un tiek ieskaitītas valsts pensiju speciālajā budžetā.

No 2020.gada ikvienam pensiju otrā līmeņa dalībniekam, kuram vēl nav piešķirta vecuma pensija, ir tiesības izvēlēties, kā VSAA rīkoties ar uzkrāto pensiju otrā līmeņa kapitālu, ja viņš nomirs pirms vecuma pensijas piešķiršanas. Viena no iespējām ir uzkrāto kapitālu nodot mantošanā Civillikumā noteiktajā kārtībā.

Gandrīz 80% procenti no savu izvēli VSAA paziņojušajiem ir atzīmējuši tieši šo iespēju. Tiesības uz mantoto uzkrājumu mantiniekiem jāpiesaka, vēršoties pie notāra, tāpēc mantojuma atstājējam vēlams tuviniekus par savu novēlējumu informēt, atzīmē VSAA.

Savukārt, ja mantinieki nav informēti par mirušā novēlējumu un mantojuma lieta pie notāra netiek sākta, VSAA iesaka noskaidrot, vai mirušais nav atstājis mantojumā pensiju otrā līmeņa kapitālu. Tas attiecas uz gadījumiem, kad mirušais ir dzimis pēc 1951.gada 2.jūlija, bijis pensiju otrā līmeņa dalībnieks vai arī miris pēc 2020.gada 1.janvāra un nāves dienā nav bijusi piešķirta vecuma pensija.

Mantojamo pensiju otrā līmeņa kapitāla daļu mantinieki var pieprasīt desmit gadu laikā no nāves dienas. Kamēr nav pieteikušies mantinieki vai nav pagājuši desmit gadi no pensiju otrā līmeņa dalībnieka nāves dienas, mirušā uzkrāto kapitālu turpina pārvaldīt viņa izvēlētais līdzekļu pārvaldītājs. Ja desmit gadu laikā mantinieki nepiesakās, mirušā pensiju otrajā līmenī uzkrātais kapitāls tiek pārskaitīts uz pensiju speciālo budžetu.

Svarīgākais
Uz augšu