Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Rudenī gaidāms straujāks elektroenerģijas cenu kāpums, prognozē "Enefit" (2)

Foto: Shutterstock

Rudenī, līdz ar apkures sezonas tuvošanos, gaidāms arī straujāks elektroenerģijas cenu kāpums, prognozē energokompānijas "Enefit" juridisko klientu segmenta vadītājs Raimonds Vērdiņš.

"Enefit" apkopotā informācija liecina, ka augustā salīdzinājumā ar jūliju elektroenerģijas vidējā cena Latvijas reģionā paaugstinājās par 9,1%, sasniedzot 106,95 eiro par megavatstundu (MWh). Un, lai arī piedzīvoti īslaicīgi cenas kritumi, prognoze septembrim saglabā pieaugošu cenas tendenci.

Latvijā augustā kopumā saražotas 254 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, tādējādi sedzot aptuveni pusi pašu patēriņa, jo valsts kopējais elektroenerģijas patēriņš sasniedza 482 GWh. Lauvas tiesu no saražotā daudzuma veidoja dabasgāzes spēkstacijas ar 103 GWh, hidroelektrostacijas nodrošināja 93 GWh, kamēr vēja un saules parki saražoja attiecīgi 13 un 14 GWh enerģijas. Trūkstošais elektrības daudzums tika importēts no kaimiņvalstīm.

Vērdiņš skaidro, ka cenu kāpumu motivēja augošais enerģijas pieprasījums un fakts, ka tika vairāk darbinātas termoelektrostacijas. Jāņem vērā, ka no gāzes Latvijā augustā saražota apmēram piektā daļa elektroenerģijas, kas vidēji izmaksāja 124 eiro par MWh. Savukārt vēja enerģijas izmaksas bija 87 eiro par MWh, bet saules parkos iegūtā elektrība maksāja 74,7 eiro par MWh. Šāda cenu atšķirība radās tāpēc, ka no gāzes saražotā elektroenerģija tika izmantota rīta stundās, kad tirgū ir augstas elektroenerģijas cenas, skaidro Vērdiņš.

Eksperts norāda, ka septembri sola siltāku un sausāku par klimatisko normu, tomēr pieprasījums pēc elektroenerģijas palielināsies, jo dienasgaismas laiks neizbēgami saīsināsies. Tāpēc līdz ar apkures sezonas tuvošanos gaidāms arī straujāks elektroenerģijas cenu kāpums.

Līdzīgi kā Latvijā, arī Lietuvā un Igaunijā augošais pieprasījums pēc elektroenerģijas lika biežāk darbināt termoelektrostacijas, elektrības cenai sasniedzot aptuveni 106,95 eiro par MWh. Vienlaikus augošais pieprasījums un papildu spiediens no Ukrainas ofensīvas Krievijas teritorijā pakāpeniski kāpina arī gāzes cenu. Tomēr gatavošanās ziemas sezonai norit stabili, un gāzes krātuves ir pietiekami piepildītas. Eksperti prognozē, ka krājumu līmenis septembrī sasniegs 90-95%.

Elektroenerģijas cenu kāpumu vecināja arī fakts, ka joprojām tiek remontēts Somijas-Igaunijas starpsavienojums "Estlink 2", kas nodrošina lētākas enerģijas piegādi no Skandināvijas uz Baltijas valstīm. Paredzams, ka remontdarbi tiks pabeigti septembra sākumā.

Jau vēstīts, ka "Enefit" pagājušajā gadā strādāja ar 197,572 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 32% mazāk nekā 2022.gadā, bet uzņēmuma zaudējumi pieauga 2,6 reizes un bija 2,948 miljonu eiro apmērā.

Uzņēmums reģistrēts 2006.gadā. Latvijas "Enefit" vienīgais īpašnieks ir Igaunijā reģistrētais "Enefit".

Svarīgākais
Uz augšu