Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Valdības maiņa Ukrainā: par atkāpšanos paziņo ārlietu ministrs Kuleba (19)

Papildināts
Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.
Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba. Foto: AFP/SCANPIX

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba trešdien iesniedzis demisijas rakstu, sociālās saziņas vietnē "Facebook" pavēstījis Augstākās Radas priekšsēdētājs Ruslans Stefančuks.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka pārkārtojumi valdībā nepieciešami, lai stiprinātu valsti dažādos virzienos.

Dienu iepriekš par atkāpšanos no amata paziņoja stratēģiskās rūpniecības nozaru ministrs Oleksandrs Kamišins, tieslietu ministrs Deniss Maļuska un ekoloģijas un dabas resursu ministrs Ruslans Strilecs. Savu amatu grib atstāt arī Valsts īpašuma fonda vadītājs Vitālijs Kovaļs.

Otrdienas vakarā kļuva zināms arī par premjerministra vietnieču Oļhas Stefanišinas un Irinas Vereščukas demisiju. Vereščukas pārziņā ir bēgļu jautājumi, bet Stefanišinas kompetencē ir Eiropas un eiroatlantiskā integrācija.

Trešdien parlaments apstiprināja Kamišina, Maļuska, Stefanišinas un Strileca atkāpšanos, taču Kovaļa un Vereščukas demisijas apstiprināšanai pietrūka balsu.

Kulebas atkāpšanās sēdē netika izskatīta un pēc avotu teiktā, tas paredzēts ceturtdien.

Kuleba ir augstākā ranga politiķis, kurš paziņojis par aiziešanu no premjerministra Denisa Šmihaļa valdības, kas darbojusies kopš 2020.gada marta.

43 gadus vecais Kuleba ieņēma ārlietu ministra amatu kopš 2020.gada, un kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā ir krustu šķērsu izbraukājis pasauli, cīnoties par lielāku Rietumu atbalstu Kijivai un sankciju pastiprināšanu pret Maskavu.

Zelenkis, šodien Kijivā tiekoties ar Īrijas premjerministru Saimonu Herisu, sacīja, ka jau agrāk runājis par valdības un ministriju pārkārtošanu.

"Esmu ļoti pateicīgs ministriem un visai Ministru kabineta komandai, kas četrus ar pusi gadus strādāja Ukrainas un ukraiņu labā, kāds bija ministrs piecus gadus," atbildot uz žurnālistu jautājumiem, sacīja Zelenskis. Prezidents norādīja, ka Ukrainai nepieciešama jauna enerģija. "Un šie soļi ir saistīti ar mūsu valsts stiprināšanu dažādos virzienos. Starptautiskā politika, diplomātija nav izņēmums," sacīja Zelenskis.

Vienlaikus prezidents piebilda, ka vēl nevar prognozēt, ko tieši darīs ministri pēc atkāpšanās. "Uz to būs atbildes, kad viņiem tiks piedāvāti konkrēti amati," sacīja Zelenskis.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu