Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Taivānas prezidents: Ja Ķīna pretendē uz Taivānu, tai vajadzētu pretendēt arī uz Krievijas teritorijām (3)

Taivānas prezidents Lai Cjinde.
Taivānas prezidents Lai Cjinde. Foto: AFP/SCANPIX

Ja Ķīnas Komunistiskā partija patiešām uzskatītu, ka tai ir teritoriālas pretenzijas uz Taivānu, tad tai būtu jāmēģina arī atgūt teritoriju no Krievijas, sacījis Taivānas prezidents Lai Cjinde.

Lai svētdien intervijā vietējiem medijiem uzsvēra Pekinas atšķirīgo pieeju diviem gadījumiem, kad tā zaudējusi teritoriju, vēsta izdevums "The Guardian".

Sji Dzjiņpina valdība apgalvo, ka Taivāna – sala, kurā pastāv demokrātiska iekārta un kuras IKP uz vienu iedzīvotāju ir apmēram divarpus reizes lielāks – esot Ķīnas province, ko pārvalda taivāniešu "separātisti". 

Ķīnas Komunistiskā partija par savu mērķi izvirzījusi "Pazemojumu gadsimtā" no 1839. līdz 1949.gadam zaudētā atgūšanu. Taču galvenokārt koncentrējas uz Taivānu, ko Pekina solījusi anektēt un "atkalapvienot" ar Ķīnu, neizslēdzot spēka lietošanu.

Tomēr janvārī par Taivānas prezidentu ievēlētais Lai norādīja – tajā pašā vēstures periodā Ķīna zaudēja teritoriju arī Krievijai, taču nekādi necenšas to atgūt. Tas skaidri parāda, ka Pekinas plāniem anektēt Taivānu nav sakara ar teritoriālās nedalāmības principu.

"Ja tas būtu teritoriālās nedalāmības dēļ, tad kāpēc neatgūt tajā pašā periodā Krievijas okupētās zemes, kuras tika atdotas ar Aigunas līguma parakstīšanu? Krievijai tagad ir vājuma brīdis, vai ne?" jautā Lai. Krievija tolaik anektēja Ķīnas teritoriju apmēram viena miljona kvadrātkilometru platībā, tai skaitā Haišenvaju, kas mūsdienās pazīstama kā Vladivostoka.

"Viņi varētu prasīt Krievijai [atdot teritoriju], bet viņi to nedara. Tāpēc ir skaidrs, ka ne jau teritoriālu iemeslu dēļ viņi grib iebrukt Taivānā," uzskata Lai.

Taivānas prezidents norāda, ka Pekinas patiesā motivācija esot ģeopolitiska rakstura – tā vēloties mainīt pastāvošo starptautisko kārtību.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu